– A projekt tavaly novemberben indult, amikor három kreatív területre jelentkezhettek a helyiek, hogy kipróbálhassák magukat, illetve továbbképzéseken vehessenek részt – kezdte beszélgetésünket Kovács Ildikó, a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ intézményvezetője, akitől megtudtuk, hogy előadó művészet, kézművészet és elektronikus sajtó témákban indultak a foglalkozások.

Az első két hónap főként a toborzásról, valamint eszközbeszerzésről szólt. Az elektronikus sajtónak vásároltunk egy kamerát, illetve egy fényképezőgépet – számolt be az intézményvezető, majd hozzátette: „egy nagy beruházásunk is volt, ugyanis modernizálni tudtuk a kulturális központ bejáratát, ami most már teljesen akadálymentes.”

Az előkészületek lezajlottak az elmúlt év végén, most már a gyakorlati munka folyik. A három téma csoportjai kéthetente találkoznak a kulturális központban.

Az előadó művészetben két csoport dolgozik, melynek szakmai vezetője Mezeiné Bodnár Henriette, valamint a foglalkozás vezetők a szegedi Pince Színház színész tanárai. A kézművészet témakört Törökné Ágoston Margit vezeti, míg az elektronikus sajtó témában a Szentesi Televízió mindszenti munkatársai tartják a foglalkozásokat.

A tavasz folyamán pedig már az első nyilvános bemutatkozásokra is sor került. A képzőművészek az alkotónapjaikon alkalmi tárlatot készítenek az intézmény előcsarnokában felállított paravánra, míg az elektronikus sajtó egyik tanulójának tudósítása jelent meg a Mindszenti Hírek hasábjain. Mindezek után a program április 13-án szombaton folytatódott, amikor dr. Nagyillés János tartott előadást „Esztétika, Stílus, Retorika” címmel, majd a vajdasági Lazukic Anna, sajtófotós, „Életképek” című kiállítása nyílt meg.

A projektben közel százan vesznek részt, akiket próbálnak segíteni, hogy könnyebben megtalálják helyüket a világban. A projektben az elkövetkező időszakban sűrűsödnek a programok, hiszen mindhárom téma résztvevőinek táborokat szerveznek majd.

Antal Sándor