Leszállóhely kijelölése, biztosítása, helikopterbe be- és kirakás, összeköttetés felvétele a pilóta és a szárazföldi parancsnok között, harci helikopteres sebesült mentés (CASEVAC) – többek között ezeket gyakorolta a 39. lövészzászlóalj több mint hatvan katonája az elmúlt napokban. A raj- és szakaszparancsnokok feladata volt mindemellett megszervezni a saját csapatoktól elszakadt, elrabolt személyek felkutatását, azonosítását és kimentését, az úgynevezett „personal recovery-t”.

Balogh János főhadnagy, századparancsnok-helyettes elmondta: a CASEVAC során a katonák fő feladata a jelentés leadása (amely magában foglalja a helyszín, a sérültek számának, a sérülések típusának meghatározását, az eszközigény, valamit a leszállóhely biztonsági helyzetének a körülírását), valamint a sebesültek szállítása és elhelyezése a helikopterben.

A főhadnagy hozzátette: az itthoni begyakorlás különösen fontos, hiszen a CREVAL ellenőrzést követően a résztvevő állománynak különböző missziókban kell majd tudásukat alkalmazni.

Forrás:
Markovics Zita hadnagy, kommunikációs tiszt
Fotó: Cs. Sárkány Beáta szkv.