A Balástyáért Közalapítvány projektjét Vozárné Csontos Mária vezette, aki elmondta: a gyerekek részére olyan eszközöket igyekeztek válogatni, amelyek a húzódzkodáson keresztül minden izomcsoportjukat megmozgatja, illetve olyan kültéri fitnesz eszközöket telepítettek egy csoportba, amely a szülők, de akár a nagyszülők számára is aktív kikapcsolódást nyújtanak.

A kispályás focipálya adott volt, az egész területtel együtt azt is feltöltötték, új kapukat telepítettek, és parkosítottak. Építettek egy streetball pályát is, illetve pingpongasztalokat is telepítettek.

Ujvári László polgármester megnyitójában elmondta: az önkormányzat az önerőn túl a bekerített terület feltöltését vállalta be, illetve egy kiszolgáló épületet is. A sport- és játékeszközök mellett padokat is kihelyeztek a sétányokhoz.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő is részt vett az átadó ünnepségen, aki örömét fejezte ki, hogy egy széles rétegeket kiszolgáló létesítményt vehet birtokba a község lakossága. Megjegyezte: jó lenne, ha több településen is hasonló jók jöhetnének létre.

A sportnapnak is beillő eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Kiss Imre, a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója, aki maga is részt vett a többszörös túljelentkezéssel jellemezhető kiírás pályázatainak elbírálásában. Kérdésünkre elmondta: azokat a projekteket részesítették előnyben, ahol a szakmai megalapozottság mellett a helyi emberek minél szélesebb körét szolgálja egy fejlesztés, és ez esetben az is nyomott a latba, hogy a pályázó alapítvány mögött kezességet vállalt az önkormányzat.

Az egész napos program valóban egy sportnap volt, mivel streetball- és pingpong versenyt is rendeztek, de a község apraja-nagyja belakta szinte az egész parkot. Egy gasztronómiai érdekesség is színesítette a programot: Lakatos Gyula, alias Gyuszkó egy lecsós tofu bográcsost készített száz főre, így mindenki belekóstolhatott az indiai vegakonyha ízeibe.

Molnár Attila