Az egyik áprilisi előadás után a tanyawestern „legfőbb” Máliját alakító Csorba Kata mesélt a kezdetekről, amely számára betegsége miatt nem volt egyszerű: – Tavaly ősszel három énekes darabban játszottam. A La Mancha egyik betétdala igen nagy kihívást jelentett számomra a hangmagasságok miatt. Napi több órát kellett gyakorolnom a próbák mellett, hogy biztonsággal el tudjam énekelni. Közben lebetegedtem. Mikor aztán sikerült időt szakítanom arra, hogy elmenjek gégészhez, kiderült, énekes csomó van kialakulóban a hangszálamon. Az orvos közölte, hogy 2 hétig, de minimum 10 napig nem énekelhetek, lehetőleg ne is beszéljek. A La Manchát tehát úgy játszottuk párszor, hogy én alakítottam a szerepet, porttal felerősítették a prózámat, a dalokat pedig Dobrotka Szilvia énekelte helyettem kintről, a takarásból, megmentve így az előadást. A kölyök című zenés darabba Sári Évi ugrott be helyettem. Lelkileg is elég nehéz időszak volt. Mindezek alatt kezdődött a Pipás Pista próbafolyamata, ahol a súgónő segítette a munkámat. Ő volt a hangom, míg nem beszélhettem. Nyilván hátrányba kerültem a kollegákkal szemben. El kellett telnie egy-két előadásnak mire egészen fel tudtam oldódni a szerepben.

Csorba Kata elmondta, hogy első alkalommal dolgozott együtt Kovács Frigyes rendezővel, és a Pipás előadásokon túl az évad utolsó produkciójának próbái töltik ki mindennapjait. Füst Milán Boldogtalanok című drámájában Víg Vilmát alakítja, melyet élete egyik legszebb és legizgalmasabb szerepének tart.

A Pipás Pista ma látható utoljára ebben az évadban, de a következőben is, felújítva repertoárjára tűzi a Szegedi Nemzeti Színház.

Képiró Ágnes

Fotók: Szegedi Nemzeti Színház