Pintér István nemzetőr őrnagy, történész fényképes beszámolója:

Az eseményeken én is részt vettem és Jászdózsán előadást is tartottam az 1848/49-es szabadságharc eseményeiről, mint a Kossuth Nemzetőrség hódmezővásárhelyi őrnagya. A rendezvényen Jászdózsától Jászberényig, Tápióbicskétől Isaszegig és Vácig vonultak korabeli egyenruhában huszárok és gyalogosok.

Hatvantól nem messze Boldogon, Tábióbicskén, Isaszegen és Vácon lejátszották az 1849-es győztes csatákat. Tábióbicskén lehetőségem nyílt arra, hogy bajor katonai hagyományőrzőkkel találkozzak. Isaszegen részt vettek a Wysocki légió lengyel katonái is Máté Endre főhadnagy Úr vezetésével, aki a légió parancsnoka.

A csatabemutatókon előadások hangzottak el és koszorúzások is voltak. A jászberényi rendezvény után Bolla János jászkapitány és Basa László hagyományőrző tiszt, tanár is koszorúzott, aki tanítványainak több generációját nevelte hagyományőrző gyalogosnak Nagykátán.

Nagykátán Dr. Hermann Róbert történész, Tábióbicskén Dr. Csikány Tamás történész, Isaszegen Dr. Pelyach István történész, Vácon pedig Kerékgyártó László, a Görgei Kör elnöke, történész tartott megemlékező beszédet. A huszárok csillogó egyenruhája gyönyörű látványt nyújtott.

A résztvevők sportcsarnokokban, művelődési házakban és betonon is aludtak, ízelítőt kapva az 1848/49-es szabadságharc katonáinak életéből. Az eseményen a szegedi 3. fehértollas zászlóalj katonái is részt vettek Vass László alezredes Úr vezetésével. Ez Közép-Európa egyik legnagyobb katonai hagyományőrző találkozója, amelyen magyarok, lengyelek, németek és osztrákok vettek részt.

 

Pintér István nemzetőr őrnagy, történész