Hódmezővásárhely városának meghívására az egyetem rendhagyó módon, első alkalommal a fővároson kívül, az újjászületett Bessenyei Ferenc Művelődési Központban rendezi meg szimfonikus zenekarának koncertjét – jelentette ki Almási István. A polgármester méltatta a felújított művelődési házban tartott teltházas rendezvényeket és az épület nagymértékű kihasználtságát.

Április 21-én 18 órai kezdettel mutatkozik be a zenekar. Számunkra ez azért nagy megtiszteltetés, mert a felújítást követően a művelődési központ minden szempontból megfelel azoknak az elvárásoknak, amelyeket a zeneakadémia támasztott felénk, megfelel a színházterem akusztikája, ami egy ilyen hangverseny esetén nagyon fontos – tájékoztatott Gajdán Bálint, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ igazgatója.

Az est folyamán három mű csendül majd fel, elsőként Liszt Ferenc Angelus című művének vonószenekari átiratát hallhatják, amelynek az egyedisége, hogy a zeneszerző a vándorévei során komponálta. A művész az alkotással azt szerette volna elérni, hogy akik ezt hallják, harangra emlékeztessék őket a hangok, hiszen Róma harangját szerette volna bemutatni ezzel a darabbal. Ezt követően Liszt Ferenc egy 1877-ben bemutatott műve, az Esz-dúr zongoraverseny kerül színpadra, Gyöngyösi Ivett szólista közreműködésével, ami a szerző egyik leggyakrabban játszott szerzeménye. Záróműként Brahms II. szimfóniája következik. A hangverseny során Gál Tamás Liszt- díjas érdemes művész vezényel – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A koncert bevételéből összegyűlt összeget szeretnénk a már tervezett zongora megvásárlására fordítani – zárta mondandóját Gajdán Bálint.

Megyeri József