Vízjárási helyzet

A Felső-Tiszán a tegnapi csapadék hatására egy újabb, kisebb áradás indult el, ami már Tiszabecsnél tetőzött. Ez a víztöbblet azonban nem fogja megváltoztatni a jelenlegi árhullámok levonulását.

A Maros folyó vízrendszerének minden fő- és mellékvízfolyása apad.

Az Alsó-Tiszán az áradás intenzitása Mindszenten és Szegeden kissé csökkent, Csongrádon növekedett. Ez azt mutatja, hogy a Körös és Maros folyók hatása egyre csökken és a Közép-Tiszáról érkező árhullám kezdi alakítani az Alsó-Tisza áradását.

Áradási intenzitások: Csongrád 10 cm/nap, Mindszent 8 cm/nap, Szeged 6 cm/nap.

A Tisza vízállása Szegednél ma reggel 6:00 órakor: 735 cm volt.

Árvízvédekezés az ATI-VIZIG területét érintően

A Hármas-Körös folyón az Öcsöd-Kunszentmártoni térségében III. fokú, a folyó alsóbb szakaszán II. fokú árvízvédelmi készültség van életben.

A Tisza folyó ATI-VIZIG kezelésű szakaszán a bal parton a Hármas-Körös-Tisza torkolattól a Nagyfai Holt-Tisza vonaláig, a Tisza jobb part tekintetében Csongrádtól az algyői vasúti híd vonaláig II. fokú az árvízvédelmi készültség.

I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Tisza folyó jobb partján a Déli országhatártól az algyői vasúti hídig, a bal parton az országhatártól a Nagyfai Holt-Tisza vonaláig, illetve a Maros folyó bal partján a folyó torkolatától Klárafalva térségéig, a jobb parton a torkolattól Maroslele térségéig.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén (a Tisza, Maros és Hármas-Körös folyókon) összesen 78,098 km –en I. fokú, 153,507 km-en II. fokú, 21,1 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van.

Az Igazgatóság 368 fővel vesz részt az árvízvédekezésben.

Az ATI-VIZIG munkatársai minden készültségi fokozattal érintett árvízvédelmi szakaszon figyelő szolgálatot látnak el, és az árvízi jelenségek által indokolt feladatokat hajtják végre.

 

Belvízvédekezés

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területének összes belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben.

2 belvízvédelmi szakaszon I. fokú, 5 belvízvédelmi szakaszon II. fokú, és 1 belvízvédelmi szakaszon III. fokú a területi belvízvédelmi készültség.

Az Igazgatóság területén összesen 30 db szivattyútelep üzemel. 4 szivattyútelepen I. fokú, 16 szivattyútelepen II. fokú és 10 szivattyútelepen III. fokú belvízvédelmi készültség (24 órás üzem) van érvényben.

A szivattyúk a tegnapi napon (04.11.) összesen 4 millió köbméter vizet emeltek át.

Az ATI-VIZIG 383 fővel végzi a belvízvédekezési munkákat.

 

Elöntési adatok megyénként:

Az Igazgatóságok által eddig megtett beavatkozások, valamint az enyhe időjárás hatására az elöntött területek nagysága csökkent.

Az ATI-VIZIG működési területén az elöntött terület nagysága összesen 35.600 hektár. Ebből vetés: 10.300 ha, szántó: 7050 ha, rét/legelő: 14.700 ha, egyéb: 3550 ha.

Csongrád megye: 26.700 hektár, Bács-Kiskun megye: 3950 hektár, Békés megye: 3500 hektár, Jász-Nagykun-Szolnok megye: 1450 ha.

Vízgazdálkodási Társulatok védekezése:

A Csongrád és Környéke Vízgazdálkodási Társulat I. fokú, a Szentes és Környéke, a Dél-Békés megyei, a Kiskunmajsa és Környéke, a Tisza-Marosszögi, és a Tisza-Kunsági Vízgazdálkodási Társulat II. fokú, a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat pedig III. fokú belvízvédelmi készültség mellett végez belvízvédekezési tevékenységet.

Önkormányzatok védekezése:

Az Igazgatóság működési területén összesen 7 településen van belvízvédelmi fokozat.

 

  1. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben Balástya, Csanytelek, Kistelek, Kömpöc, Tiszasziget, Újszentiván településeken.
    1. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben Székkutas településen.

III. fokú készültség elrendelésére eddig egy településen sem került sor.

Az önkormányzatok (az ATI-VIZIG-hez beküldött jelentéseik alapján) 30 fővel, 4 db szivattyúval és 7 db technikai eszközzel végezték a tegnapi napon (04.11.) vízkárelhárítási tevékenységüket.

 

 

 

Forrás:

Dr. Kozák Péter

védelemvezető