Április 11-én a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület folytatta „Idéző” sorozatát a Németh László Emlékszobában. Igazából Bibó Lajosnak nincs évfordulója, de ahogy ő fogalmazott a „Hibások” című drámájában „Idő az örök jelen” – fejtette ki az est házigazdája, Baráthné dr. Hajdu Ágnes. Hozzátette, Bibó Lajos, aki örökké jelen van, akiről mindig aktuális beszélgetni.

Igyekeztek felidézni és összegezni az író életpályáját, kifejezetten életrajzi alapokra helyezve. Az előadó néhány újszerű dokumentum alapján közelítette meg az író életét és az érzéseket, amelyeket az ő írásai tükröznek.

Az egyesület tagjai részletekkel színesített előadáson vehettek részt. Három részletet hallhattak Bibó Lajos műveiből. Elsőként a „Mihály lovat akar” című novellát teljes egészében, amely az est házigazdájának a kedvenc novellája. A „Pogányok” és a „Holdfény mutatta az utat” írásokból is felelevenítettek részleteket.

A “Holdfény mutatta az utat” című írásából ritkán szoktak idézni, de Baráthné dr. Hajdu Ágnes úgy gondolta, hogy ebben a műben szemlélteti a történeten keresztül azt, ahogyan ő a vásárhelyiségét kezelte.

 

Horváth Petra