A különleges hagyaték átadójára a helyismereti, irodalmi és művészeti folyóirat legfrissebb számának április 10-i bemutatóján kerül sor, szerdán 17 órakor a Tornyai János Múzeumban.

A Vásárhelyi Látóhatár elindított egy „értékmentő, adományozási tevékenységet”, melynek keretében a bemutatókon adják át az éppen soros helytörténeti vonatkozású dokumentumokat, tárgyakat, melyekről az adott lapszámban is szó esik. A tavaly őszi folyóiratban jelent meg Szabó Lajos egykori vásárhelyi csizmadiamester első világháborús naplója, följegyzéseinek gyűjteménye. Neki 1918-ban sikerült hazajönnie orosz földről, a mostani lapban pedig egy szintén Szabó Lajos nevű, hajdanvolt orosz-szovjet hadifogoly följegyzései olvashatók; mert Szabó Lajosból kettő van: apa és fia. Vér a vérből, csont a csontból – hasonló sors – ahogy Farkas Ferenc tanár írja bevezetőjében. Szabó Lajos első világháborús relikviái mellett a családi cipészműhely tárgyi emlékei is a Tornyai-múzeum gyűjteményét gazdagítják a Látóhatár értékmentésének köszönhetően.

A Vásárhelyi Látóhatár idei első lapszámának bemutatójának a Tornyai János Múzeum emeleti időszaki kiállítóterme ad helyet április 10-én, szerdán délután öt órakor. Az est vendégei lesznek: Dr. Szabó Lajos tanár, volt hadifogoly, akivel Farkas Ferenc tanár beszélget, valamint Soós Csilla könyvtárigazgató és Simon Ferenc tanár a Tudás Alapítvány képviseletében. A bemutatón válogatást tekinthetnek meg dr. Szabó Lajos egykori csizmadia műhelyének tárgyaiból és háborús relikviáiból, melyeket a múzeumnak adományoz. A bemutatón verset szaval Terjék Adrián és katonadalokat ad elő Dabis Róbert.

 

Forrás:

Elek András

sajtóreferens