Nehéz a sorsa a kisvállalkozásoknak minden gazdaságban. Soha nem a súlyos gazdasági körülmény a legnagyobb baj, hiszen azzal minden piaci szereplő mentesül. S aki igazán tehetséges és kitartó, az meg tud birkózni a feladattal. De a nagy baj, hogy nekünk nincs, vagy alig van az, ami a nagyvállalkozónak jobban akad. S a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete egy kisvállalkozói cégcsoport, nem mellesleg Magyar Kisvállalkozói cégcsoport – mondta el Hársasi Tibor magazinunkban.

Mi nemhogy támogatást, segítséget, kis lobbizást vagy néhány jó szót sem kapunk, hanem még bele is ütközünk egy láthatatlan falba, ami csak nehezíti a talpon maradásunkat. Szervezetünk éveket dolgozott azért – s nem mellesleg több tízmilliót költött arra, hogy tagjaink faházépítő tevékenységüket úgy végezzék, ahogy azt a jogi környezet szabályozza.

Építőipari Műszaki Engedély, az ÉMI Nonprofit KFT. által auditált a szerkezeteink legyártására vonatkozó minőségügyi rendszer és az ÉMI Nonprofit KFT. által kiállított Megfelelőségi Tanúsítvány. Ez mind kell a törvényességhez, s ezzel mi mindegyikkel rendelkezünk. S ezt egy nem túl bonyolult jogszabály írja elő, egy jelenleg még érvényben lévő 3/2003. -as rendelet – fejtette ki vendégünk, aki hangsúlyozta, hogy a felsoroltakkal rajtuk kívül még 1 cég rendelkezik az országban.

Hónapokkal ezelőtt megkezdtünk egy kampányt, s minden létező fórumon felhívjuk erre a figyelmet. Internet, újság, előadások. Levélben megkerestük Magyarország összes építésügyi hatóságát, nyílt levelet jelentettünk meg internetes portálokon, felvettük a kapcsolatot minden építészkamarává s felhívtuk figyelmüket a jogszabályokra. A Hatóságok vagy megsértődnek, vagy nem válaszolnak. De kaptam kettő levelet, melyben gyakorlatilag arról tájékoztatnak, hogy igazam van ugyan, de semmi közöm hozzá!

Jó hír azonban, hogy április 10 – 14 között a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete ugyanúgy, mint az elmúlt évben, ott lesz a Construmán. Látogassák meg őket a “A” pavilon 213/B standon!

Az Egyesületet megtalálják Hódmezővásárhelyen, a Fári u. 28. szám alatt. Telefonszám: 62/240-265, webcím: www.kohe.hu.

Nagy Ágnes