A tavaly nyáron hazánkban először megrendezett tornán 42 hálóőr mérte össze tudását előbb csoportküzdelmekben, majd egyenes kiesése rendszerben, a végső diadalt aztán Dongó Dénes, az NB III-as Tisza Volán SC Szeged portása aratta. A mezőnyt túlnyomórészt a megyei labdarúgás szereplői alkották, de akadtak az ország más tájegységéről, akadémiáiról, valamint a határon túlról érkezett kapusok is a pénzdíjas tornára, utánpótláskorú játékostól kezdve a mezőnyben legidősebbként, 70 évesen elinduló egykori kiváló SZVSE-kapus Simai Zoltánnal, a legendás “Cápával” bezárólag. A 2012-es első ilyen torna rangját a nyitópárbaj is megadta: Kiss-Rigó László megyés püspök és Gujdár Sándor korábbi 25-szörös válogatott kapus párharcán ámulhattak a kilátogatók.

“Ez a típusú játék remekül beilleszthető a kapusképzésbe, s akadnak olyanok is a hálóőrök között, akik ezt a fajtáját szívesebben űzik, mint a rendes kapusedzést, noha fárasztóbb módszer” – közölte a kapusháború kapcsán Bagdi Ferenc főszervező, a Tisza Volán SC kapusedzője. A tréner hozzáfűzte, világszerte rendkívül népszerű edzésmódszerről van szó, amelyet több európai országban – mint a futballnagyhatalmak közül Németország vagy Olaszország – versenyszerűen is űznek.

A szabályok a tavalyi évhez képest változatlanok. A kapusháborút 22 méteres pályán vívják. A kezdőrúgást mindig földről végzik és csakis kapura lőni szabad. Amennyiben a szembeni “kolléga” véd, úgy ő már földről, vagy kézből rúgva, esetleg dobva hozhatja játékba a labdát, s próbálkozhat gólszerzéssel. Amennyiben az egyik fél nem találja el a kaput, abban az esetben a másik tizenegyest rúghat a pálya közepéről. A játék gyorsítása érdekében 10 másodperc áll a labdabirtokló rendelkezésére cselekedni. Egy-egy mérkőzés az egyik fél öt góljáig vagy 7 percig tart. Mivel az utóbbi esetben bekövetkezhet döntetlen, ilyenkor azonnali szétlövés következik addig, míg az egyik fél ront.

A lebonyolítás rendje sem változott, ugyanakkor a mezőnyt kétfelé osztják, lehet nevezni nyílt és 35-ös kategóriában is, továbbá megfelelő számú jelentkező – jelenleg 10 fő – esetén női mezőny is lesz. Várhatóan a tavalyinál is nagyobb lesz az érdeklődés az eseményre, amelynek egy sztárja már van az U21-es válogatott kapusa, Jova Leventeszemélyében.

A nevezési díj idén 5000 forint, s április 12-től május 12-e éjfélig lehet jelentkezni a Kapusháború 2013 Facebook-oldalán vagy a szervezőknél, Bagdi Ferencnél és Kovács Lórándnál az ott megadott telefonszámokon. A csatákra május 20-án, pünkösdhétfőn kerül sor a Felső Tisza parti stadionban, a SZEOL-pályán.

Forrás: Szegedma