Hegedűs László elmondta, hatszáz zsák szemetet szedtek össze a közterületen dolgozó munkások márciusban Hódmezővásárhelyen és a környező településeken. Ez hatalmas mennyiségű kommunális hulladék. Kéri Enikő hozzátette, a városnak több pontján is helyeztek el szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, amit a legtöbben rendeltetésszerűen használnak. A szelektív hulladékgyűjtőkbe került szemetet az A.S.A. munkatársai elszállítják, a telepen újra szétválogatják, hogy nehogy olyan anyag kerüljön a rendszerbe, amely nem újrahasznosítható.

A városfejlesztési csoport munkatársa kiemelte, rövid időn belül kialakítanak egy olyan programot a telefonkészülékekre, melyen keresztül a városban lévő hulladék gyűjtőpontokat térkép alapján tekinthetik meg a lakók.

Hódmezővásárhely útjai felmérésen estek át, a szakemberek 300 kátyút találtak. Ezek javítása hamarosan megkezdődik, most folynak a tárgyalások arról, hogy a város mely részén kezdjék meg a felújításokat – tudtuk meg a Városüzemeltetési Csoport vezetőjétől.

Az útburkolatok javítására számos pályázatot nyújtott be az önkormányzat, nagy részük sikerrel zárult, és tavasszal már meg is kezdődnek a munkálatok. A Hóvirág utcán, a Hódtó utcán és a Madách Imre utcán már meg is kezdték az ivóvíz vezetékek kiváltását. Az útfelületek teljes mértékben megújulnak és a pályázat keretein belül füvesítés, fák és cserjék ültetése is megtörténik. A munkálatok előreláthatóan augusztus végére befejeződnek – fejtette ki Kéri Enikő. Hegedűs László hozzá tette, a városban a gyalog és a bicikli utak is felújításra kerülnek, több kilométer új utakkal is bővülnek az említett szakaszok.

A tavalyi év folyamán a járdák felújítása érdekében 460 lakó kapott anyagot a burkolat javítására, illetve az összes földút aszfaltozása megtörtént a város területén.

A Szabadság téren és környékén a kiemelt szociális város rehabilitáció is hamarosan megkezdődik, amelyet pályázaton nyert összegből és városi önerőből valósítanak meg. A projektben szerepel hat társasház felújítása, hőszigetelés, illetve nyílászárók kicserélése, valamint utak, járdák és a zöldterületek is teljesen megújulnak. A Szent István Általános Iskola homlokzata, tetőszerkezete kerül rekonstruálásra, illetve a plébánián is megtörténnek a szükséges javítások. A stadion öltözői is új formát kapnak, mindemellett a piac csarnokon is végeznek munkálatokat. A Szent István Általános Iskola pincerészlegében alakítanak ki egy közösségi teret, ahol különböző programokat szerveznek. A piac csarnokban is rendeznek különböző foglalkozások – derült ki a műsorból.

A cél, hogy egy szociálisabb, biztonságosabb életet alakítsanak ki a Szabadság téren élők számára. Ennek részeként a rendőrséggel közösen bűnmegelőzési programot és utcakapitány projektet is szerveznek, melyre elsősorban olyan emberek jelentkezését várják, akik partnerek abban, hogy egy biztonságosabb légkört alakítsanak ki a városrészben.

 

Horváth Petra