EnterHód Vásárhelyi KS – MKB-Euroleasing Vasas 88-60 (24-14, 17-16, 13-18, 34-12)

NB I/B-s férfi kosárlabda mérkőzés

Hódmezővásárhely, 500 néző – vezette: Radnóti, Lövész, Vadász

Kosársuli: VEJINOVICS 11, CZIBERE 12/3, VAS 7/3, NYILAS 21/12, MARINKOVIC 15,

csere – Szilágyi 3, Mócsai 2, Utasi 2, KUKLA 9, Schéda 6.

Vasas Akadémia és Vásárhelyi Kosársuli, milyen sokat is mondanak ezek a nevek. Egyik oldalt szinte korlátlan anyagi lehetőségek, csodás edzéskörülmények és az ország legjobb edzőiből létrehozott profi, főállású edzői team. A másik oldalt tisztes szegénység, szűkös edzésidő és amatőr, szerény képességű, társadalmi munkában dolgozó edzők. Az Akadémián az egész ország legtehetségesebb fiatal, utánpótlás válogatott kosarasaiból összedett, remekül képzett és menedzselt “profi” csapat – a Kosársulinál munka és tanulás mellett heti 3-4 edzéssel készülő helyi és környékbeli játékosok. Ezek alapján le sem kellett volna játszani a meccset, de szerencsére lejátszották. És a Kosársuli játékosai bebizonyították – hogy a küzdenitudás, az akaraterő, a rutin és a közönség milyen sokat jelent. Péntek este konkrétan egy hazai győzelmet.

Gyorsan kiderült, hogy a Vasas edzői kiválóan felkészültek a vásárhelyiek játékából. Minden figurára másféle védekezéssel reagáltak, megzavarva ezzel a Kosársuli támadójátékát. Ennek ellenére Marinkovic és Czibere kosaraival vezetett a hazai csapat (7-4), majd Nyilas tripláival fokozatosan el is húztak (13-8). A nagy magassági fölényben lévő vendégek a palánk alatt eredményesek voltak , de a Vásárhely Nyilas és Czibere hárompontosaival 12 pontra növelte az előnyét (26-14)

A második negyed kiegyenlített küzdelmet hozott, felváltva estek a kosarak. A Vásárhely jól védekezett és minden védőlepattanót megszerzett. A támadások a sok csere ellenére akadoztak, de a Nyilas/Czibere duó betörésekből és befutásokból is szépen termelte a pontokat. A 41-30-as félidei eredmény biztos hazai győzelmi esélyt sugallt.

A második félidő elején a Kosársuli két szerb játékosa révén gyorsan növelte az előnyt, eldőlni látszott a mérkőzés (48-34). A Vasas edzői és játékosai viszont nem így érezték. Szigorítottak a védekezésen, és a fáradő vásárhelyiek egyre többet hibáztak – miközben sorra kapták a kosarakat. 48-46-nál azután jött a várva-várt időkérés, sikerrel. Kukla és Vejinovics révén hat pontra nőtt a hazai előny (54-48).

Az utolsó negyednek hármas cserével vágtak neki dr. Elek András tanítványai. És bejött a váltás. Szilágyi, Kukla és a derékfájása miatt addig alig játszó Vas Péter kosaraival 3 perc alatt eldőlt a meccs – ismét 14 pont lett a Kosársuli előnye (63-49). A pestiek mindent megpróbáltak: letámadtak, támadási szisztémát váltottak, de hiába. Az Utasi vezérletével fantasztikusan védekező kék/sárgáknak szinte lehetetlen volt kosarat dobni (73-57). Az utolsó három perc egyenesen fantasztikus volt: Schéda, Kukla és Vejinovics 16 pontjára csak egyetlen kosárral tudtak a vendégek válaszolni (88-60)

A végig szoros, kiegyenlített meccsből az utolsó tíz perc remek játékával kiütés lett, amit a rekord létszámú közönség vastapssal jutalmazott.

dr. Elek András edző: “Mindenki tudja, hogy maximalista vagyok és győzelem esetén is csak ritkán szoktam elégedett lenni. Most az vagyok. Köszönöm a csapatnak és a közönségnek ezt a szép estét.”

Forrás: Dr. Elek András