Ki ne emlékezne Szilágyi Áron teljesítményére, aki a 2012-es Olimpián arany érmet szerzett kardvívásban, de ez csak az egyik oldala a téma aktualitásának – kezdte a beszélgetést Magyary Ágnes. A Csomorkány SE edzője elmondta, a gyerekek figyelmi képességét és emlékezőképességét is fejleszti a vívás, e két képesség nélkül azonban nem tudunk gondolkodni, így egyértelműen a gondolkodásra is hat.

Magyary Ágnes kifejtette, a páston történő küzdelem, olyan, mintha kicsiben az élet. Mint elmondta, az élet is egy küzdelem, de valahol itt egy tisztességes küzdelemről van szó. Az agyi tevékenységek 12 – 13 éves korban érnek el arra szintre, amikor érdemben lehet foglalkozni a gyerekekkel, ezért ez az életkor a legmegfelelőbb a sport elkezdésére. Természetesen, lehet korábban is, hiszen Magyary Ágnestől megtudtuk, hogy már 7 éves korban elkezdik tanítani őket, de akkor még játékos formában vezetik be a vívás szépségeibe őket.

2008 óta Hódmezővásárhelyen a mindennapos testnevelés bevezetése óta a gyerekek iskolai órákon is tanulhatnak vívást, heti egy alkalommal, az általános iskola harmadik, illetve, ahol kérték a szülők, ott negyedik osztályban is. Ez egy kétéves program, ahol főleg a képességfejlesztésre helyezik a hangsúlyt, míg az évfolyam végén kezdik el a vívás alapjait tanulni.

Aki szeretné kipróbálni ezt a sportot, bátran jelentkezhet az edzések alkalmával, hétfőtől péntekig az Aranyossy Ágoston Általános Iskola tornatermében, a Szék utca 5 szám alatt, 17 és 20 óra között.

 

Nagy Ágnes