„A legeladhatatlanabb érem a csúnya érem. A szép éremre van kereslet, s igen neves szobrászokkal is dolgoztunk együtt, akiknek a műveit csak csodálni lehet” – nyilatkozta portálunknak Szabó Géza ötvösmester. Fiától, Szabó Tamástól megtudtuk, családi vállalkozásukat nagyapja alapított 1930-ban, édesapja, Szabó Géza pedig folytatta a hagyományt. „A száz éves a Móra Ferenc Múzeum éremmel indult újra az éremkészítés műhelyünkben, ezt ünnepeljük ezzel a tárlattal” – részletezte.

A szegedi ÉremVerdében készülnek a város díjai, emellett Kazinczy-díjat, Köztársasági Érdemérmet is készítettek és a debreceni úszó EB érmei is a helyi mesterek keze nyomát dicsérik. „Közel háromezer érem készült el három évtized alatt nálunk” – jegyezte meg Szabó Tamás. A cég közel száznegyven szobrásszal dolgozott eddig, sőt tanítják e mesterség fortélyait, éremkurzust tartanak a Képzőművészeti Egyetemen. A szegedi műhely kizárólag vert érmeket készít, az elkészült veretek mérete a 10 milliméteres átmérőtől egészen a 60 milliméteresig terjednek.

A kupolacsarnokban látható kollekció egyik különlegessége, hogy nem tematikus, hanem időrendben szemezget az alkotásokból, így soronként végignézve a kiállított darabokat látható, hogyan fejlődött a műhely. Külön tárolóban kapott helyet egy érdekes sorozat, a székesfehérvári Király-sor, amit 1987-ben kezdtek el készíteni az ottani éremgyűjtők megrendelésére. Az összesen harminchét éremből álló kollekciót együtt hazánkban még sehol nem láthatta a nagyközönség. A tárlat bemutatja a híres szegedi szobrászgeneráció munkáit is, többek között Tóth Sándor, Lapis András, Fritz Mihály, Fűz Vera, Bánvölgyi László, Klilg Sándor és Kalmár Márton tervei alapján készült érmek is láthatóak a jubileumi tárlaton.

A megnyitón Török Pál, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének elnöke méltatta a szegedi műhely munkáit, majd az önkormányzat nevében Kardos János köszöntötte az egybegyűlteket, s úgy fogalmazott, hogy szerencsés egymásra találása Szegeden a műhely az éremverőnek és a művészeknek. A megnyitón közreműködött Deák Tiborzongoraművész, Katona Judit énekművész, a Király-Kőnig Péter Zeneiskola tanára ésRácz Tibor színművész.

A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Csongrád Megyei Szervezete és Szabó Géza ötvösmester – ÉremVerde közös, „30 éve indult újra az éremverés Szegeden” című tárlata május 26-áig tekinthető meg a kultúrpalota kupolacsarnokában.

Forrás: Szegedma