Dr. Szabó Erika csütörtökön délelőtt tett látogatást a Huszár utcai épület okmányirodájában, majd a Megyeházi Kormányablakban köszöntötte a kormányablakok hatszázezredik ügyfelét. A országban huszonkilenc kormányablak működik és az elmúlt két év alatt most már a hatszázezredik ügyfélhez érkeztünk, de ügyszámban már hétszázezer fölött járunk – mondta az államtitkár, aki virággal és emléklappal köszöntötte az ügyfelet.

A 11 óra után kezdődő sajtótájékoztatón az Szabó Erika elmondta, hogy 2013. január 1-jén a közigazgatás nagy átalakításának részeként életbe lépett a járási rendszer, amely alapján Csongrád megyében hét járási hivatal kezdte meg működését. Az okmányirodák működtetése mellett a területi hatáskörökkel felruházott szociális és gyámhivatalok, a hatósági ügyek intézése, valamint a szakigazgatási szervek is a járási hivatalokhoz kerültek. Január 2-án minden járási hivatalban változatlan nyitva tartással elindult a munka, az átmenet zökkenőmentesen zajlott – jelentette ki dr. Szabó Erika.

Azóta azonban már számottevő pozitív változás történt az egyszerűbb ügyintézés érdekében: a megyeszékhelyen február 1-től hosszított nyitva tartással, reggel 8-tól este 8-ig fogadják az okmányirodai ügyfeleket, illetve tovább bővült az ott ellátott feladatok száma: március 1-től már nem a települési anyakönyvvezetőknél, hanem a járási hivataloknál lehet benyújtani az állampolgársági kérelmek formanyomtatványait. A közigazgatási rendszer átalakítása azonban folyamatosan zajlik, hiszen a következő, legfontosabb lépés a kormányablakok országos kiépítése lesz az év végéig, közel háromszáz helyszínen.

A járások 1983-ban szűntek meg Magyarországon – tette hozzá az államtitkár, aki elmondta, hogy a jelen járás nem az, mint a régi. Akkor a közigazgatás épült rá, most viszont az államigazgatási szervezeti struktúrát jelenti a járás, ami nem önálló államigazgatási szervezeti egység, hanem a kormányhivatal része. Legfontosabb célunk, hogy az állam a lehető legközelebb kerüljön az állampolgárokhoz – zárta dr. Szabó Erika.

B. Nagy László kormánymegbízott megyejárása során a hét járási székhelyen tett látogatást. A kormánymegbízott szerint volt értelme a látogatásainak, ugyanis sok-sok véleményt tudott meghallgatni. B. Nagy László a csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette: az összes járás működik a megyében, ahol megfelelő emberek dolgoznak.

A kormánymegbízott örült annak, hogy a lakosok szinte észre sem vették, hogy változások történtek.

Antal Sándor