Ötvenezer forint felvétele történhet költségmentesen, de előfordulhat, hogy akár ezer forintot is fizethetünk érte, ami nem elhanyagolható különbség – írja a Bankmonitor.hu. A portál az országos lefedettséggel rendelkező pénzintézetek között, az adatbázisukban nyilvántartott számlacsomagokat nézte végig, a standard díjakra koncentráltak. A Bankmonitor.hu 20 és 50 ezer forint felvételi díjait nézte meg saját és idegen bankautomatánál.

A Citibank magasan viszi a prímet, új 0 Ft-os díjcsomagja minden kategóriában a dobogó első helyét foglalja el (hozzá kell azonban tenni, ha az adott havi átlagegyenlegünk nem éri el a kétmillió forintos összeget, akkor a bank ún. ügyfélkapcsolati díjat számít fel, amely jelenleg majdnem 4 ezer forintot tesz ki). Találkozhatunk ugyanakkor ezer forintot is meghaladó készpénzfelvételi díjjal, ezt az OTP “hozta össze” 20 és 50 ezer forint felvétele esetén idegen ATM-ből, illetve az Erste is bő ezer forintot számol fel 50 ezer forint nem saját automatából történő kivételekor.

Fontos hozzátenni, hogy a fix díj, a jutalék, a minium és a maximum összegek alkalmazásának változatos kombinációival találkozhatunk a bankok gyakorlatában, amelyek révén jelentősen átrendeződhet a kialakult rangsor a felvett összeg függvényében. A számok tükrében a pénzintézetek egységes álláspontot általában csak abban képviselnek, hogy egyikük sem ösztönzi a versenytársnál történő készpénzfelvételt. Nem meglepő, hogy rendkívül csábítóak azok a banki ajánlatok, amelyek díjmentes készpénzfelvételi lehetőséggel kecsegtetnek, de ezek száma mára drasztikus mértékben csökkent.

 

Forrás: hvg.hu