Tanúskodni állampolgári kötelezettség, a kaposvári példa alapján Szegeden is elinduló program célja az ezzel járó stressz, a kellemetlenségek csökkentése – mondta a bírósági vezető a kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón.
A bírósági tárgyalásokra tanúként megidézett állampolgárok a jövőben részletes tájékoztatást kapnak a törvényszék és a járásbíróság épületének megközelítéséről, a beléptetés szabályairól, a tanúskodással kapcsolatos legfontosabb jogokról és kötelezettségekről – közölte az elnök.

A bíróságokon – polgári és büntető ügyszakban – egy-egy tanúgondozó nyújt segítséget az állampolgároknak. A bírósági alkalmazottakhoz írásban, e-mailen, telefonon vagy személyesen fordulhatnak az idézettek, a konkrét ügyhöz kapcsolódóan azonban nem kaphatnak felvilágosítást – tudatta Tárkány-Szűcs Babett.

Az elnök hangsúlyozta, a tanúgondozás érdekében bizonyos infrastrukturális fejlesztésekre is szükség lenne, a központi épületben – ahol a bíróságok mellett két ügyészségi egység működik, és a bírák is méltatlan körülmények között végzik munkájukat – azonban nem volt lehetőség a tanúk számára várakozó helyiség kialakítására.
A bírósági vezető közölte, a tanúgondozási programot a későbbiekben kiterjesztik a megyében működő többi járásbíróságra is.

Forrás: MTI