A projekt alapvető célja volt a magyar és román koherencia növelése, illetve a határ menti egészségügyi együttműködés megerősítése. A projektet a zsombolyai Dr. Karl Diel Kórházzal együttműködésben valósítják meg.

A projekt keretén belül a partner kórházak által biztosított egészségügyi ellátás fejlesztése valósult meg infrastrukturális beruházás és eszközbeszerzés révén, melyet kiegészített az orvosok szakmai tapasztalatainak átadása ortopédia-traumatológia és mozgásszervi rehabilitáció területén tematikus konferenciák, illetve gyakorlati oktatási program keretében.

A fejlesztés hatására Zsombolyán a sebészeti eszközállomány bővítése történt meg a komplex beavatkozások, valamint magas színvonalú szolgáltatások biztosítása érdekében. Szentesen a mozgásszervi rehabilitációs osztály épületének felújítása és átalakítása megtörtént. Ma már lift köti össze az alagsort a magasföldszinttel, 1-2-3 ágyas kórtermek vannak, minden helyiséghez külön fürdőszoba kapcsolódik.

A projekt egyik fontos elemeként a gyógyvízkút használatával a mozgásszervi rehabilitációs osztály alagsorában terápiás részleg jött létre gyógyvizes medencével. Az újonnan kialakított medencetérben, a gyógytornatermekben és kezelőkben olyan vizes és száraz kezeléseket is biztosítanak a betegek részére az osztályon belül, amelyeket a beruházás megvalósulása előtt a kórház területén kívül eső gyógyfürdőben tudtak csak elvégezni.

A betegek részére nyújtandó rehabilitációs kezelések színvonalának emeléséhez hozzájárult az eszközpark fejlesztése is. Elektromos kombinált kád, 4 rekeszes galván, víz alatti UH-kezelő készülék, kombinált elektromostorony, mobil elektromos torony, Nürnbergi rácsos függesztő, kerékpár ergométer, EKG készülék, vérnyomásmérő, személymérleg, fürdetőkocsi került beszerzésre. A betegek mobilizációját terápia során egy betegemelő, egy extensios készülék (Therapy Master), és egy alsó végtag mozgató segíti.

A projekt hatására a két intézmény között lévő szakmai kapcsolat tovább erősödött, a páciensek ellátásának színvonala, hatékonysága növekedett, amely a betegelégedettség emelkedéséhez, valamint a betegek életminőségének javulásához is hozzájárul.

Forrás:

Cseh Lakos Ilona

sajtószóvivő