A világ első postabélyegét 1840. május 6-án adták ki Angliában. A bélyeg atyának Sir Rowland Hill tekinthető, akinek postai reformjának köszönhetően a világ első postabélyege, a „Penny Black” megszületett. Ezzel egyidejűleg kezdődött meg a bélyegek gyűjtése. Az Osztrák-Magyar Monarchia területére érvényes első postabélyegeket 1850-ben adta ki az osztrák posta. Így a magyarországi bélyeggyűjtés kezdetei az 1850-60 közötti időszakra tehetők – írja a Bélyeglexikon. Jelenleg a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége (MABÉOSZ) mellett léteznek más bélyegfórumok és bélyeggyűjtő szervezetek is, többek között a vásárhelyi filatéliai eseményeket szervező Internetes Bélyeggyűjtő Klub.

A 2013. évi filatéliai előadássorozat keretében havonta lesznek előadások a BFMK-ban: szó lesz a bélyeggyűjtés múltjáról és jövőjéről, megtekinthetnek az érdeklődők megszállási bélyegeket 1919-ből, magyar díjjegyes nyomtatványokat és a magyar vívó olimpikonokról szóló emlékívet, betekintést nyerhetnek a ragjegyek színes világába, a magyarországi illetéktörténetbe, valamint bemutatkozik a Bélyegmúzeum is. A filatéliai év egyik kiemelkedő eseménye lesz „Az ortodoxia világa bélyegeken” című bélyegkiállítás a hódmezővásárhelyi Szerb Ortodox Templomban júniusban. Emellett a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat alkalmából magánkiadású emlékívvel tisztelegnek jubileumi kiállítás előtt.

A szombat délutáni nyitóelőadáson Csatlós Árpádné a filatéliát és annak kapcsolódó területét, a parafilatéliát mutatja be. Az Internetes Bélyeggyűjtő Klub elnöke és a Magyar Filatéliai Tudományos Társaság tagja sok-sok képpel és hódmezővásárhelyi példákkal illusztrálja előadását. Ha szeretné megtudni, mik azok a perfinek, díjjegyesek, hogy milyen postai bérmentesítések léteznek és hallani szeretne még sok más érdekességről, látogasson el a filatéliai előadássorozatra!

 

Forrás:

Elek András

sajtóreferens