A Napraforgó magazinműsor elején megemlékeztek azokra a rendőrökre, akik az elmúlt évben szolgálat közben vesztették életüket, például az októberi apátfalvi gázolásban elhunyt Kenéz Imrére.

Minden évben leltározunk és statisztikát állítunk az eredményekből – fogalmazott dr. Lukács János. Elmondta, tavaly a megyében 19338 bűncselekmény vált ismertté, amely a korábbi évekhez képest 13 százalékos csökkenést jelent, és ez a szám évek óta először csúszott húszezer alá. Hódmezővásárhely az országban a harmadik legbiztonságosabb megyei jogú város, de minden megyét és települést saját magához kell viszonyítani – tette hozzá a dandártábornok.

A 2012-es statisztikában több olyan adat is található, amely az elmúlt öt évben a legjobbnak számít. Tavaly a megye közútjain 594 sérüléssel járó és 25 halálos baleset történt, valamint 33-an okoztak ittasan ütközéseket – ez mind kevesebb, mint a korábbi években. A legtöbb karambol az elsőbbségadás elmulasztásából, a gyorshajtásból, a szabálytalan kanyarodásból, a figyelmetlenségből, és a követési távolság be nem tartásából történik. Ezen kívül kiderült, a megyében tavaly 162 millió forintnyi közlekedési bírságot szabtak ki, főleg a gyorshajtókra, és a biztonsági övet nem használókra.

A rend őrei fiataloknak és időseknek egyaránt felhívja a figyelmét a közlekedésbiztonságra, a középiskolásoknak például az „ÉRTED Baleseti szimuláció” segítségével ismertetik, milyen, ha valaki drog vagy alkohol hatása alatt vezet. Ezáltal megpróbálják elgondolkodtatni a fiatalokat, hogy milyen következményeket járhat a tudatmódosító szerek használata.

A műsorban szó esett a polgárőrökről is, akik szabadidejükben és ellenszolgáltatás nélkül segítenek a rendőröknek. Dr. Lukács János elmondta, napi kapcsolatban állnak velük, a közös gondolkozásra és cselekvésre törekednek.

2008. január elsején összevonták a határőrséget a rendőrséggel – idézte fel a műsor vendége. Ismertette, Csongrád megye országos szinten is „top” megyének számít, ugyanis embercsempészek segítségével rengeteg illegális migráns lépi át a határt , hogy a jobb élet reményében nyugatra szökjön. A hőkamerának köszönhetően 2012-ben 4700 határsértőt és 190 embercsempészt fogtak el.

A jövőben a képzésekben és kiképzésekben az amerikai FBI is részt vesz, ezáltal a  rendőrök megismerik az általuk használt technikákat – zárta dr. Lukács János, aki szerint nem okoz gondot, hogy Amerika és Magyarország jogrendje eltérő: mindkét rendőrségnek a rend fenntartása a feladata.

A dandártábornok a közelgő nőnap alkalmából egy-egy sárga rózsával köszöntötte szerkesztőségünk hölgytagjait, ezáltal a népszerűségi indexe az egekbe szökött kolléganőink körében.

Megyeri József