A kabuli reptér védelmét a második váltásban főleg az 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóaljának katonái látják el Apáti Zoltán ezredes parancsnokságával.

– A küldetés új és döntő szakaszát éli, eljött az idő, hogy Afganisztán népei kezükbe vegyék sorsukat. Ennek érdekében átalakításra kerülnek az afganisztáni missziók, a hangsúly a továbbiakban a tanácsadáson, a támogatáson, a felkészítésen lesz. Ezzel egy időben a szövetség megkezdi csapatainak a kivonását. Az idei év egyik fontos feladata már zajlik: a tartományi újjáépítési csoport hazatelepítése megkezdődött, ez év tavaszán a magyar vezetésű PRT befejezi feladatát – mondta Huszár János dandártábornok, a Magyar Honvédség Öszhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, parancsnok-helyettes.

A Magyar Honvédség 2012. október 1-jétől vette át 6 hónapra a kabuli nemzetközi repülőtér védelmét, amely feladatot most újabb fél évre, szeptember végéig meghosszabbítottak.

– Magyarország egy újabb időszakra vállalt szerepet a stratégiai jelentőségű repülőtér zavartalan működtetésében, Afganisztán kapujának védelmében – fogalmazott a dandártábornok.

Bozsik Gergely őrmester hírportálunknak elmondta, ez már az ötödik külszolgálata, háromszor volt a Balkánon, most másodszor indul Afganisztánba. Mint mondta a szakmai tapasztalatszerzés, a kihívás, és természetesen az anyagi vonzat is motíválta, hogy jelentkezzen. A hat hónap alatt nem lesz szabadság, így élettársával az interneten keresztül tartják majd a kapcsolatot.

Kokovai Péter