A következő lépésként a nemzetgazdasági miniszter az egész ágazatra kiterjeszti a módosított kollektív szerződést, de addig is hatályban marad a korábbi ágazati megállapodás, kivéve az új Munka törvénykönyvébe ütköző rendelkezéseket.
Az aláírásra az ÉVOSZ elnökségi ülésén került sor, miután az elnökség elfogadta a módosításokat.
Az ülésen Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára, a kormánynak az építőipari lánctartozás felszámolására tett eddigi intézkedéseit ismertette.
Első lépésként ismertette azt a szabályt, amely a kis cégeknél csak akkor teszi kötelezővé az áfafizetést, ha azok megkapták a munkájuk ellenértékét. A második az a – parlament előtt fekvő – törvényjavaslat, amely létrehozza a Teljesítésigazolási Szakértői Szervezetet.
A megoldást segíti a késedelmes fizetésről szóló uniós irányelv átvétele, amely – egyebek mellett – 30 napban határozza meg a fizetési határidőt, a késedelmi kamatot pedig a jegybanki alapkamat, plusz 8 százalékban határozza meg.
A negyedik a sorban az a kormányrendelet, amelynek a tervezete szerdán került fel a kormány honlapjára.
Az elnökség tagjai vitát nyitottak arról, hogy a vázolt intézkedések alkalmasak-e a lánctartozások visszaszorítására. A vitában kiderült, hogy nemzetközi tapasztalat nincs a megoldásra, mivel másutt nem ismert az a probléma, hogy a megrendelők, illetve a fővállalkozók tömegesen nem fizetik ki a partnereiket.

 

Forrás: MTI