A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója elmondta, a pályázat kivitelezése az elmúlt egy évben zajlott, miközben az épület működött, és a munka fázisait úgy kellett megszervezni, hogy a betegellátást a lehető legkisebb mértékben zavarják.

A kivitelezés összköltsége 308 540 530 forint volt, melyből 152 480 730 forintot tett ki az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege. A fejlesztés egyrészt az energia költségeket csökkenti, másrészt a betegek számára is kényelmesebb ellátást tudnak biztosítani.

A főigazgató hozzátette, a beruházás része annak a hosszú távú fejlesztési koncepciónak, amelyet még 2010-ben az önkormányzattal közösen alkottak meg. Hamarosan indul az „A” épület alagsori felújítása, amelynek keretében megújulnak az ott lévő kiszolgáló egységek, megtörténik az épület teljes akadálymentesítése és a sterilizáló is átalakításra kerül. De itt nem állnak meg, hiszen a céljuk az épület teljes korszerűsítése, és szeretnék a járóbeteg-ellátás körülményeit is jelentősen javítani.

Dr. Kallai Árpád arra is kitért, hogy a makói kórházban is zajlanak fejlesztések. A pszichiátriai épület emeletén egy nappali kórházat alakítanak ki, ott is megújul a járóbeteg-rendelés, és a régi korszerűtlen, energiafaló épületek kiváltását is szeretnék megvalósítani.

Kokovai Péter