Az előadásnak különös hangulatot kölcsönzött, hogy a fiatal képzőművész erre az alkalomra kimonóba öltözött. Elmondta, az Artists Residence műteremprogram révén az utóbbi 5 évben több országba eljutott. A pályázható lehetőség sokban hasonlít a vásárhelyi szimpóziumokhoz, és egyik különlegessége, hogy a művészek családoknál vannak elhelyezve. Tavaly Minoban négyen, egy japán, egy brit és két magyar vettek részt a programban.

Szabó Klára Petra február 28-án a hagyományos japán papír, a washi készítésének rejtemeibe fogja beavatni a múzeumba ellátogatókat, és akkor beszél inkább a szakmai dolgokról is, ezúttal színes élménybeszámolót tartott.

Mint mondta, Mino Japán középső részén található, hegyek veszik körül, és jellemző épületei a tradicionális faházak, ezek egyikében volt a műtermük is. A japánokat vidám embereknek írta le, akik nagyon sokat dolgoznak, de szórakozni is nagyon tudnak. A kikapcsolódás két formáját részesítik előnyben, a partizást (ami náluk közös vacsorát jelent) illetve a karaoke-t.

A festőnőre különösen nagy hatással volt egy kimonó bolt, ahol több ezer kézzel festett ruha közül lehet válogatni, valamint a régi játékok boltja. Mindkét hely ihletforrásként is szolgált számára, a kimonók mintái és a játékfigurák is megjelennek azóta készült festményein. A kimonóról elárulta, nem egyszerű felvenni, a minoi lampion fesztiválra készülve ketten két órán át öltöztették. A keddi előadáson viselt kimonó egy instant változat volt, ezt egyedül egy óra alatt sikerült „magára kapnia”.

A vásárhelyi művész japán játékfigurákat, mesehősöket felvonultató alkotásai a hét végéig tekinthetők meg a Tornyai múzeum bejárati előcsarnokában.

Kokovai Péter