„A Charles Molnar University népszerű hely a tanulásra. Az egyetem jól ismert a széleskörű tanulmányi kínálatáról és a kiscsoportos oktatásról, emellett az egyetem kutatásai nemzetközileg is elismertek” – így kezdődik a szegedi Charles Molnar University bemutatkozása az egyetem honlapján.


Az egyetem kínálata valóban széleskörű, lehet jelentkezni üzleti szakok mellett informatikára, pedagógiára, vagy mérnöki és építészeti szakokra is. Az angol nyelvű alap- és mesterképzések szinte minden területet lefednek, a Molnar Business Schoolban pedig még üzleti doktori fokozatot is lehet szerezni.

Népszerű itthon és külföldön

Az ország felsőoktatásának nemzetközi híréhez is alaposan hozzájárul a Charles Molnar University: Magyarország teljes területe mellett a honlapjuk szerint más országokból is vonzanak hallgatókat, és több mint 350 külföldi egyetemmel állnak kapcsolatban. Ezek közül 114 található a szomszédos államokban, 196 Európában, 41 pedig másik kontinenseken.

Az is kiderül, hogy már a 2007/2008-as tanévben 65 Charles Molnar-hallgató tanult külföldön valamilyen csereprogram keretében, amit nagyrészt az tett lehetővé, hogy a honlap szerint több mint 160 ezer eurónyi EU-támogatást kapott az egyetem a cserék finanszírozására. Ez összeg a következő tanévre még 10 ezer euróval nőtt, így még többen mehettek külföldre az intézmény hallgató közül, akik elsősorban Ausztriába, Szlovéniába, Németországba, Olaszországba, Franciaországba és Spanyolországba mennek szívesen cserefélévre.

Nem olcsó, de az állam besegít

Mindennek meg is kérik az árát, egy év az alapképzéseken több mint 3000 euróba, vagyis majdnem egymillió forintba kerül, az egyetem igen bőkezű ösztöndíjakat is ajánl szinte minden hallgatójának: a részleges és teljes tandíjmentesség mellett még a megélhetésre is lehet pénzt kapni, a tanárnak készülők pedig évi 9000 eurós ösztöndíjat is kaphatnak.

Ráadásul a honlap szerint a magyar állam is beszáll a képzések költségeibe, ezért kell az EU-állampolgároknak csak évi 3000 eurót fizetniük a többikre érvényes 9000 euró helyett – igaz, hogy erről az állam a jelek szerint egyelőre nem tud, legalábbis a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság honlapján nem található ilyen néven akkreditált magyarországi egyetemet.

Oslói épület, svájci rektor, birminghami könyvtár

De nemcsak az állami akkreditációval lehetnek gondok: az egyetem épülete, ami elvileg a szegedi Dugonics téren található, meglepő hasonlóságokat mutat az Oslói Egyetem egyik főépületével, a könyvtárat illusztráló fotón pedig a Birminghami Egyetemmel veszhet össze a Charles Molnár vezetősége – az angol intézmény honlapján pontosan ugyanaz a fotó található a könyvtárról szóló leírás mellett.

Az épületet ábrázoló fotóknál is meglepőbb ugyanakkor, hogy mennyire hasonlít az egyetem vezetője, Dr. Szabadfalvi József egy svájci professzorra, Dr. Jean-Marc Rappra, aki a lausanne-i egyetem rektora volt 2006-ig, jelenleg pedig egy kutatóintézetet vezet ugyanott.

De nem csak a fotók jöhettek máshonnan: az egyetem bemutatkozása szinte szóról szóra megegyezik a svéd Halmstad-i Egyetem külföldi diákoknak szóló bemutatkozásával, a jelentkezés leírása pedig a CEU honlapjának hasonló részével mutat meglepő egyezést.

A Charles Molnar Universityt felfedező tumblrezők rámutatnak, hogy az egyetemnek, aminek székhelye megegyezik a szegedi tudományegyetemével, még az irányítószáma sem stimmel: a honlapon 4729-et írnak, miközben a szegedi irányítószámok 672-vel kezdődnek.

A debreceni kapcsolat

Ráadásul Dr. Szabadfalvi József néven dolgozik egy professzor a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi karán is, igaz, ő a fotói alapján kevésbé hasonlít Dr. Jean-Marc Rappra. De úgy tűnik nem csak ő, hanem a Charles Molnar University elérhetőségeinél szereplő vezetők neve is ismerős lehet Debrecenből: bár fotót nem mellékeltek, Dr. Kappelmayer János, a „hallgatói ügyekért felelős igazgató” neve megegyezik a Debreceni Egyetem tanszékvezetőjének, és egyben az egyetemhez tartozó OEC Laborítóriumi Medicina Intézet igazgatójának nevével.

Berna Gáborné „asszisztens” nevén dolgozik valaki szintén a Debreceni Egyetemen pályázati asszisztensként, Dr. Kőmíves Péter Miklós neve pedig megegyezik a Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzatának kommunikációs megbízottjáéval. Az érintetteket szombaton kerestük telefonon, de egyelőre nem értük őket el.

Paksi Atomerőmű és OTP

Külön érdekes az egyetem vállalati kapcsolatainak listája: itt csak korábbi partnereket sorol fel a honlap, köztük olyan cégeket, mint a Paksi Atomerőmű, az OTP, a British American Tobacco, vagy az E.On. A támogató személyek között pedig felbukkan sportolók mellett Mellár Tamás közgazdász, a KSH volt vezetője, és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke.

Sajnos kevésbé örülhetnek a kedvezményeket adó cégek listájának az egyetem volt hallgatói: annak ellenére, hogy a Charles Molnar University a honlap szerint Szegeden van, a vásárlási kedvezményeket adó boltok egytől egyig Pécsen találhatók.

Malajziában már buktak le

Bár Magyarországon nem sokat szerepel a hírekben, az egyetem a jelek szerint meglepő népszerűségnek örvend a világ túlsó felén, Malajziában: ezen a honlapon például a Carmina Burana kíséretében tájékozódhatnak a malájok a Charles Molnar University előnyeiről.

Ugyanakkor a hírnév nem feltétlenül pozitív: tavaly nyáron számolt be arról több ottani lap is, hogy 525 hamis diplomást fog megkeresni a rendőrség, miután elfogtak egy párt, akik elkészítették nekik a hamis okmányokat – ezek egy része pedig éppen a Charles Molnar University programjainak elvégzését igazolja. A szegedi egyetem mellett a listán főleg angol felsőoktatási intézmények vannak, amik közül néhány egyáltalán nem létezik.

Forrás: Index