A Massachusetts Műszaki Egyetem (MIT) tudósai olyan alkohollebontó enzimkoktélt hoztak létre, ami rendkívül gyorsan képes csökkenteni a véralkoholszintet. A kezelés, ami olyan “mintha többmillió májsejt lenne a gyomorban”, rengeteg dolgot megváltoztathat, ha egyszer tényleg a nagy nyilvánosság számára is elérhetővé válik.

Yunfeng Lu, a Kalifornia Egyetem vegyész- és biomolekuláris mérnöke, valamint Cheng Ji, a Dél-Kalifornia Egyetem biokémia és molekuláris biológia professzora az állatkísérletek során két enzimet tartalmazó nanokapszulákat fecskendeztek az alkoholos befolyásoltság alatt lévő egerekbe. Az egyik enzimnek, az oxidáznak sajnos van egy nem kívánt mellékterméke, a hidrogén-peroxid, ezért akár veszélyes is lehet. Épp ezért szükség van egy másik enzimre is, ami képes lebontani a hidrogén-peroxidot. A vizsgálatok szerint az enzimkoktéllal beoltott részeg egerek sokkal hamarabb józanodtak ki, mint a kontroll csoportban lévő állatok.

A szer természetesen még kísérleti fázisban van és egyelőre nem próbálható ki humán alanyokon. Ennek ellenére Lu szerint nincs már olyan messze az idő, amikor bárki megvásárolhatja majd a kijózanító kapszulát.

A tudósok elmondása szerint a nanokapszulák képesek szupergyorsan lebontani az alkoholt a bélrendszerben. “Ez olyan, mintha hirtelen többmillió májsejt kerülne be a gyomorba és a bélrendszerbe és segítene feldolgozni az alkoholt” – magyarázta Lu professzor.

Ezzel párhuzamosan a tudósok más, enzimalapú gyógyszerek kifejlesztésén is dolgoznak. Az alkohollebontó kapszula mellett egy másik, nagy népszerűségre számot tartó szert is tesztelnek, ami enzimek segítségével segíthet elpusztítani a férfias kopaszodásért felelős anyagokat.

 

Forrás: medipress.hu