A tanyavilág hóhéraként emlegették Pipás Pistát az átokházi tanyavilágban. A gyilkosról letartóztatása után derült ki: valójában férfiruhába bújt asszony volt, aki családjukat rettegésben tartó férjeket akasztott fel- a feleségek kérésére. Rieger Pálné, álnéven Pipás Pista első bűntényére 1932-ben derült fény, végül két gyilkosság elkövetését bizonyították rá. Az asszony 18 évig hordott férfiruhát.

A Móra-múzeum tárlatán bemutatják Pipás Pista eredeti ujjlenyomatát: a Csongrád Megyei Levéltárban őrzött dokumentumon az ujjlenyomat mellé odaírták: „Rieger Pálné írni nem tud”, noha a vallomásából kiderül, hogy két évig járt iskolába. Az eredeti periratokat böngészve a látogató végigjárhatja a bírósági per teljes útját, beleolvashat a korabeli újságok tudósításaiba.

A periratok alapján rekonstruálták az akasztások körülményeit: akasztókötelet, az akasztáshoz használt hordót és más tárgyakat is bemutatnak a kiállításon. Emellett egy pár, a legendárium által Pipás Pistának tulajdonított csizmát is láthatnak az érdeklődők, valamint megismerhetik az átokházi tanyavilág hangulatát és használati tárgyait.

 

 

Forrás:

Medgyesi Konstantin

sajtóreferens

Móra Ferenc Múzeum