A Magyarországra következő években jutó közvetlen támogatások összege 1,9 milliárd euróval, azaz több mint 500 milliárd forinttal nő 2007-2013-hoz képest. A magyar támogatási szint továbbra is az európai uniós átlag közvetlen közelében marad. Fontos megjegyezni, hogy a magyar termelőkhöz ténylegesen eljutó támogatások mértékét a rendelkezésre álló támogatási keretösszeghez hasonlóan erősen befolyásolja majd az aktuális kifizetésekhez kapcsolódó forint-euró árfolyam és annak változása, ami akár további növekedést is jelenthet.

Érthetetlen az MSZP kistermelőkkel és fiatal gazdákkal szembeni ellenérzése, hiszen sajnálja a számukra átcsoportosított támogatásokat. Felhívjuk azonban arra a figyelmüket, hogy a Kormány számára kiemelten fontos a jövő mezőgazdaságának alapját jelentő fiatal gazdálkodók kiemelt támogatása és a kisgazdálkodók minél egyszerűbb módon történő támogatáshoz juttatása.

Sikamlós terep a számok világa az ellenzéki pártnak, hiszen a vidékfejlesztési forrásokkal kapcsolatban azt a számot sem sikerült eltalálni, hogy mekkora volt 2007-2013 között a vidékfejlesztési források európai uniós költségvetésből származó nagysága. 5 milliárd helyett 3,86 milliárd euróról beszélünk, amely szám 2014-20 között kb. 3,45 milliárd euró lesz az előzetes szakértői számítások szerint. Ha a vidékfejlesztési forrásokat egy hektárra vetítjük, akkor a 98 euró/ha támogatásnagysággal még így is bőven az európai uniós átlag (82 euró/ha) felett vagyunk. Ehhez járul hozzá a 25%-os nemzeti társfinanszírozás, melynek mértéke nem változik. Fentieken túlmenően a Vidékfejlesztési Minisztérium élni kíván a Közös Stratégia Keret adta lehetőségekkel, amely révén a vidékfejlesztési célokra a kohéziós alapokból is lehet majd a jövőben forrásokat fordítani, jelentősen növelve azok finanszírozási lehetőségét.

 

Forrás:
Vidékfejlesztési Minisztérium