A fideszes politikus szerint a Gyurcsány-Bajnai-kormányok külföldi fajtatulajdonosok kezébe akarták privatizálni Magyarország génbankjait, ezt a  veszélyes lépést azonban a Fidesz ellenállásának köszönhetően sikerült megakadályozni. Így maradhatott állami felügyelet alatt a Tápiószelén, Érden, Keszthelyen és Újfehértón található több gyümölcsfa fajtát és szántóföldi gabonafélét őrző génbank – áll Font Sándor közleményében.
A szakpolitikus szerint a génbankok teszik lehetővé, hogy Magyarország távol tartsa a génmódosított fajtákat, és a Kárpát-medencében több ezer év alatt honosnak számító ősi növényfajtákra alapozva állítsa elő a mai kor kihívásának megfelelő szaporítóanyagokat. Az így megmentett genetikai állomány kiindulópontja lehet a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiában megfogalmazott mezőgazdasági fejlesztésnek, és a természetközeli élelmiszertermelésnek, amelyre dinamikusan növekvő piaci igény van – írta a fideszes bizottsági elnök.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tápiószelei intézetben tartott sajtótájékoztatóján pénteken azt mondta: a génmegőrzés nemzeti ügy, a Növényi Diverzitás Központban (Nödik) található növényfajták pedig nemzeti kincsek.

 

Forrás: MTI