Ezen a héten a 2012. október 26-án bemutatott, s a két utolsó őszi hónapban sokat játszott Kolpert úr ismét látható volt két estén át. A bérletszünetes előadásokat kedden és szerdán telt házas közönség előtt játszották. A közönségmegosztó darabot 2000 óta adják elő világszerte nagy sikerrel.    Hazánkban korábban két játszóhelyen, a Pesti Magyar Színházban és Székesfehérváron mutatták be.

A vérbő komédiát David Gieselmann kortárs német drámaíró szerezte, Szegeden Hollós Gábor rendezésében vitték színre. Az ötszereplős történet eredetileg Németország újraegyesítése után játszódik, ahol – a felszabadult új világban – az emberek mindennapi egyhangúságukban féktelen vágyaik rabszolgáivá válhatnak. A Kisszínházban futó darab azonban napjaink problémáival is szembeállítja a nézőt, nemcsak a korunk virtuális világát idéző technika alkalmazása révén.

Ralf Droht (Sorbán Csaba) és barátnője, Sarah Dreher (Borsos Beáta) vacsoravendégeket várnak, Bastian Mole-t (Kárász Zénó) és feleségét, Edith Mole-t (Kéner Gabriella). A vendégváró pár kíváncsian várja, mit szól majd a házaspár, amikor bevallják nekik, hogy megölték Kolpert urat, a két nő főnökét. A komikus és drámai helyzetek sorozatát felvonultató történet ötödik szereplője a pizzás fiú, aki egy hosszadalmas pizzarendelés apropóján kapcsolódik be az eseményekbe – mint a darab végén kiderül: rosszkor rossz helyre. Miközben közönség jót szórakozik, az előadás tragikomédiába torkollik: tetőpontján rezzenéstelenül figyel a korábban még kacarászó nagyérdemű. A provokatív vendéglátók egészen kifordítják jellemükből a konszolidált házaspárt. A darab végi – ezúttal már látható – gyilkosságok után a három elkövető diszkrét megvilágításban meztelenre vetkőzik. Ez a lemeztelenedés inkább ruhátlanságba torkolló szégyenérzetüket, tetteik valódiságának és komolyságának tudatossá válását jelképezi, minthogy bűneik levetkőzését. A rendező sem provokálásnak szánja, hanem inkább azt hangsúlyozza, mi által jut az ember olyan állapotba, hogy nem bír magán ruhát elviselni. A színház a darabot a vér, az erőszak és meztelenség miatt csak 17 éven felülieknek ajánlja.

 

Képiró Ágnes

Fotók: Szegedi Nemzeti Színház