A települési képviselő kérte, hogy a székely zászlót Hódmezővásárhely is tűzze ki a Városházára – mondta dr. Kószó Péter, amit a pénteki sajtótájékoztató után meg is tett az alpolgármester.

– Olyan városban élünk, ahol megszületett az a nemzetpolitikai szempontból is fontos határozat, hogy minden határainkon túli magyar, aki kéri, Vásárhely tiszteletbeli polgára lehet – mondta a sajtótájékoztatón az alpolgármester, aki hozzátette, hogy a tiszteletbeli vásárhelyi polgárok száma, így már több mint húszezer.

Mindezek mellett ezrével kérik a külföldön élő honfitársaink, hogy az egyszerűsített honosítási eljárást Vásárhelyen tehessék le – tudtuk meg dr. Kószó Pétertől, majd elmondta, hogy eddig közel háromezren tették le a honosítási esküt Vásárhelyen.

Az alpolgármester szerint azért is fontos kitűzni a zászlót, mert egy olyan város, mint Hódmezővásárhely, aki a „Legtisztességesebb város” címet kapta utal erre a törekvésekre és véleménye szerint a nemzetpolitikából jelentősen kivette a részét.

– Nagy boldogsággal teszek eleget mindazoknak, akik kérték, hogy tűzzük ki a zászlót – zárta dr. Kószó Péter.

Továbbá a sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy Hódmezővásárhely már számtalan alkalommal adott otthont a Kárpát-medencei magyar Autonómiai Tanács konferenciájának, így a település helyszíne azoknak az autonómiai törekvéseknek, melyekért folyamatosan harcolnak.

Antal Sándor