A program a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság is részt vesz és a lényege, hogy olyan lakosokat és kapcsolattartó személyeket keresnek, akik a rendőrséggel együttműködve segítenének a Szabadság tér és környékén történt bűncselekmények számát csökkenteni – mondta Dr. Rádi Norbert, Hódmezővásárhely Rendőrkapitánya.

A pályázat előkészítési során az önkormányzat készített egy felmérést, amelyből kiderült, hogy a környékbeli lakosok elégedetlenek a közbiztonsággal. A cél az lenne, hogy lakosság megszólításával és az együttműködő partnerekkel ne csak az épített környezet újuljon meg, és legyen kamerákkal védve, hanem a lakosságot is bevonják saját környezetük megóvásába és a bűnmegelőzésbe.

A program része, hogy az önként jelentkezők havonta részt vennének továbbképzésen, és a lakosságot is fórumra hívnák. Az utcakapitányok feladata nem szól másról, minthogy figyeljék a szomszédjukat, figyeljék a környezetüket, és ha bármit tapasztalnak, azt osszák meg a rendőrökkel.

A fórumon felmerült, hogy jó ötlet lenne, ha név nélkül bárki el tudná juttatni tapasztalatait, észrevételeit, akár egy kihelyezett ládán keresztül. A program lényege viszont éppen az lenne, hogy a lakosság köréből kerüljenek ki önkéntesek. A rendőrkapitány hangsúlyozta, hogy itt nem egymás megfigyeléséről és az egymásról való jelentésről van szó. A cél a bűnesetek felderítése és hogy az emberek tudatosan figyeljenek környezetükre.

Dr. Grezsa István települési képviselő elmondta, hogy az utcakapitányi rendszer nem csak a közbiztonsági adatokon fog javítani, hanem a közösséget is fejleszti. Sajnos jelenleg nincs összetartás a Szabadság tér és környékén. Egy városrészt nem csak az épületek határoznak meg, hanem az ott élő emberek szelleme és gondolkodása is.

 

Kovács Péter