Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka 1971. április 6-án született Kaposváron. Apja katona volt, azonban nem emiatt érdekelte már kiskorától kezdve a katonai pálya. Tanulmányait 14 éves korától szentelte a katonaságnak, többek között Zalaegerszegen és Szentendrén is tanult, később pedig számos helyen, például Kaposváron és Debrecenben szolgált. A ranglétrán folyamatosan haladt előre, és pályája csúcspontját 2009. február 1-én érte el, amikor tábornok lett.

A műsorban szó esett a sorkatonai szolgálat eltörléséről. Dr. Böröndi Gábor kifejtette, hogy a fiatalok a honvédségnél együtt szocializálódtak, rendet, fegyelmet és kötöttséget tanultak, ám a világ megváltozásával a katonaság is megváltozott. A honvédség profi hadsereggé alakult át, ahol a katonák munkavállalókká váltak. A hódmezővásárhelyi laktanya jelenleg 1600-1800 embert foglalkoztat hivatásszerűen, amely a megye egyik legnagyobb foglalkoztatójának számít. Ezen kívül számos változás történt a sorkatonai szolgálat eltörlése óta, például 110 ezerről 25 ezerre csökkent a katonák száma,  a NATO-ba csatlakozás óta pedig külföldi missziókat is vállalhatnak a katonák.

Egy katonának nagyon fontos a családi háttér, hogy tudja, otthon minden rendben van – mondta el dr. Böröndi Gábor, akinek két kisgyermeke is van, egy kislány és egy kisfiú. A fiú focizik, míg a lány cselgáncsozik, hozzá közelebb áll, hogy katona legyen – tette hozzá a dandártábornok.

Dr. Böröndi Gábor a missziók kapcsán arról is beszélt, hogy a magyar katonákat széles látókörűvé képzik ki, hogy minden helyzetben feltalálják magukat, de különösen jók hídépítésben és a hírszerzésben vagyunk. Ezen kívül kiderült, a missziókat vállaló katonák fizetése a többi országhoz képest közepes és a magyar katonák a 7. helyen állnak a missziós szerepvállalást illetően.

Jelenleg 300 üres álláshely van a vásárhelyi és a debreceni laktanyákban, és bárki jelentkezhet 47 éves korig – folytatta a dandártábornok. A jelentkezéshez magyar állampolgárság, büntetlen előélet és jó fizikai állapot szükséges, ugyanis mindenkinek meg kell felelnie egy fizikai felmérőn. Ezen a megmérettetésen azonban a jelentkezők körülbelül 50 százaléka elbukik, de volt már olyan eset is, amikor 80 százalék nem bírta teljesíteni az alapkövetelményeket. Érdeklődni a szegedi toborzóirodában lehet. Jelenleg a gép- és harcjármű-vezető szakmák a legkeresettebbek – tudtuk meg a műsorból.

Ez a pálya nehéz, kihívásokkal és gyötrődésekkel van tele, de összességében nagyon szép. Az alkalmas katonának, akiben megvan az egészséges karriervágy, az állandó tanulási vágy. Ugyanis minden katonának a zsebében ott a marsallbot, de valakinek ott is marad – zárta dr. Böröndi Gábor.

A több mint egy órás emberközeli műsorba több hallgató is bekapcsolódott és kérdéseket intézett a dandártábornokhoz, aki meg is válaszolta ezeket, sőt egyik hallgatót meg is invitálta.

Megyeri József