Az a kérdés, hogy ki lesz XVI. Benedek utódja, már tavaly ilyenkor is felmerült, miután a pápa jelentősen kibővítette a bíborosi testületet, amely az ő utódját is megválasztja majd.

Mint a Hetek megírta, XVI. Benedek 22 új bíborost nevezett ki, így a testület teljes létszáma 213 tagúra bővült. A pápaválasztó konklávén azonban csak a 80. életévüket még be nem töltött személyek vehetnek részt, az ő létszámuk most 115 fő.

A pápaválasztási szabályok értelmében az új egyházfőt kétharmados többséggel kell megválasztani, de több napon át tartó eredménytelenség esetén a bíborosok dönthetnek arról, hogy a következő fordulóban már egyszerű többség is elegendő. Ha idáig eljut a procedúra, akkor az olasz bíborosok szövetségeseikkel együtt nagy eséllyel tudják megválasztani jelöltjüket – vélhetően egy olasz pápát – írta idézett cikkében a Hetek.

Ön is lehet pápa

Elméletileg bármely felnőtt katolikus férfi megválasztható pápának, ám a gyakorlatban a középkor óta mindig a konklávé tagjai közül került ki az új pápa.

A testület évszázadok óta mindig a pápa halála után ült össze. Bár a kánonjog lehetővé teszi, hogy a pápa lemondjon hivataláról (erről szabadon és egyértelműen kell rendelkeznie, de a lemondást nem kell elfogadtatni senkivel), erre közel nyolcszáz éve nem volt példa.

A Hetek arra is felhívta a figyelmet, hogy a XVI. Benedek utódlásával kapcsolatos találgatásoknak egyfajta misztikus hátteret ad az, hogy egy 12. századi katolikus dokumentum szerint a soron következő konklávé egyben az utolsó is lesz.

A pápaság jövőjével és feltételezett végzetével kapcsolatos talán legkülönösebb kijelentés alapja az ír Szent Malakiás püspöknek tulajdonított lista. Malakiás a 12. század elejétől kezdve az egymás után uralkodó pápákat sorolja fel, rövid latin nyelvű mottók formájában. A listán 112 pápa szerepel, akik az 1143-ban elhunyt II. Ince utódai lesznek. A kora középkori (vagy más feltételezések szerint a 16. század végén keletkezett) felsorolás iránt az elmúlt évtizedekben jelentősen megnövekedett az érdeklődés, ahogy a lista közeledett a vége felé.

Az utolsó előtti?

2005-ben XVI. Benedek megválasztásával a néhai II. Ince 111. utódja lépett a pápai trónra. Ez azt jelenti, hogy a soron következő konklávé a Malakiás-féle pápalista szerint az  „utolsó pápát” választja meg a katolikus egyház történetében. A dokumentumban ugyanis a 111. pápára vonatkozó mottó („gloria olivae” – az olajfa dicsősége) után ez áll: „A Szent Római Egyház végső üldözésekor Petrus Romanus [Római Péter] fog [trónra] ülni, aki sok nyomorúság közepette fogja a juhokat legeltetni; ezek után a hétdombú város [Róma] leromboltatik, és a [vagy: egy] félelmetes Bíró fogja ítélni az ő népét. Vége.”

Az utolsó pápára vonatkozó jövendölés (vagy más értelmezés szerint prófécia) sok hasonlóságot mutat a katolikus egyház üldöztetéséről szóló későbbi látomásokkal. A Vatikán hivatalosan nem kommentálta azokat a találgatásokat, hogy ki lehet a XVI. Benedek után következő „Petrus Romanus”, de sokan azt feltételezik, hogy a Malakiás-lista utolsó mondata befolyásolhatja a következő pápaválasztást – függetlenül attól, hogy ki mit tart a jövendölésről. Ha ugyanis olyan pápát választanak, akire valamilyen formában ráillik a „Petrus Romanus” mottó, akkor ezzel megerősítve láthatják azt, hogy küszöbön áll a katolikus egyház szakadása és üldöztetése, sőt pusztulása. Az interneten több mint 400 ezer oldal foglalkozik a pápákra vonatkozó jövendöléssel, így a bíborosok tisztában vannak vele: amikor bejelentik az új pápa személyét, sokan azt keresik majd, hogy a kiválasztottra ráillik-e az utolsó pápa leírása.

Egy éve a ghánai jelölt is jól állt

Formálisan a 125 bíboros közül egy ghánai érsekre illik legjobban a „Petrus Romanus” jelző. A 64 éves Peter Kodwo Appiah Turkson bíboros a római kúriában szolgál, mint az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának soros elnöke. Az Independent című brit lap „papabilisnek”, vagyis megválasztásra esélyesnek nevezte a bíborost. A legnagyobb ír fogadási irodánál tavaly februárban a második legmagasabb eséllyel, 2-1 arányban lehet fogadni arra, hogy Peter Turkson érsek lesz a következő pápa (egy éve még az „odds”-a sokkal gyengébb, 42-1 volt). Ez a fokozott várakozás csak részben magyarázható azzal, hogy az egyik feltételezés szerint a gyors növekedést felmutató afrikai kontinens adja majd a következő pápát. (Az első számú afrikai esélyes a nigériai Francis Arinze érsek.) Az érdeklődés másik forrása nyilvánvalóan a Malakás-lista mottója.

II. Péter lesz?

Természetesen a mottó nem feltétlenül a leendő pápa születési nevére vonatkozik, bár az egyháztörténelemben eddig egyetlen egyházfő sem választotta a II. Péter nevet. Meglehet, hogy ebben szintén szerepet játszott a baljóslatú mottótól való tartózkodás. Ennek ellenére az említett fogadóiroda most a legnagyobb eséllyel, 4-1 arányban a Pétert adja következő pápai névnek, Pius és János Pál előtt.

Bármikor kerüljön is sor a következő konklávéra, biztos, hogy sokan emlegetik majd a Malakiás-listát, amely számára a következő pápa egyben a „puding próbája” is lesz. Ha ugyanis a pápaság története ezt követően tovább folytatódik, ez a dokumentum is odakerül a beteljesületlen hamis próféciák hosszú sorába.

Forrás: atv.hu / Hetek