Az ÉME azaz az Építőipari Műszaki Engedély jelentős, ha valaki faházban akar élni. A hazai jogi szabályozás értelmében a könnyű szerkezetes épületek falszerkezetei terméknek számítanak. Ez szokatlan, de így van, egyedi termék. Nincs rá vonatkozóan magyar, nemzeti vagy uniós szabvány. Termék csak akkor építhető be, ha van rá szabvány, ez az ÉME.

Elvben lehetséges, ha valaki felépített háza nem rendelkezik ilyen engedéllyel, megtagadhatják tőle a használatba vételt. Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk ezen engedély meglétére.

Sok mindent vizsgálnak adott termék esetében, a legfontosabb talán az égés. El kell készíteni egy falszerkezetet, amelyet behelyeznek egy kemencébe, melyben 600-800 celsius fokon ég a tűz, a szakemberek figyelik, mikor tör át a füst, a láng a falon, terhelik, mikor roppan össze a szerkezet. Ha a fal megfelel bizonyos elvárásoknak, akkor a termék beépíthető, megkapja az Építőipari Műszaki Engedélyt.

A Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete vizsgáltatta be Magyarországon a legtöbb falszerkezetet, így a legszélesebb minősített építési rendszer az ő kínálatukban szerepel. Az Egyesület székhelye Hódmezővásárhely található a Fári u. 28. szám alatt. Telefonszám: 62/240-265, webcím:www.kohe.hu.

Nagy Ágnes