Az autópálya kezelő mobil csoportjai egy speciális készülékkel néhány másodperc alatt kiderítik, hogy az autós fizetett-e a sztrádahasználatért. A híradóban bemutatott szlovák autós például a helyszíni mobil irodában fizette meg a pótdíjat, ami a heti matrica árának ötszöröse.

“Akit az adott napon úthasználati jogosultság nélkül tetten ér a mobil csoport, annak a helyszínen kell a pótdíjat megfizetnie, de arra a napra már nem kell megváltani az autópálya matricát” – mondta a híradónak Varga Zoltán, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. díjszedési igazgatója.

Az ÁAK célja nem a büntetés, hanem az elektronikus matricák vásárlásának ösztönzése, a fizetést elkerülők számának csökkentése – nyilatkozta az igazgató. A jogosulatlan úthasználók 78 százaléka külföldi, a helyszínen 70 százalékuk fizeti meg a pótdíjat.

Az autópálya kezelő eddig csak a fix kamerákkal, valamint az út menti ellenőrző autókkal vizsgálta a matricák érvényességét. Így viszont a bliccelők csak napokkal később kapták meg a felszólítást, a pótdíjat pedig sokan – főleg a külföldiek – nem fizették be. Az új, helyszíni fizetéssel ezt lehet elkerülni. A megállításos ellenőrzésekre nemcsak a pihenőkben, hanem a sztrádákon is számítani kell. A pótdíjakból befolyó pénzt az úthálózat működtetésére fordítják.

A tesztidőszak tavaly márciusban kezdődött, decembertől élesben működik a hat csoport. Az elmúlt közel egy évben 120 ezer járművet ellenőriztek, és 24 millió forint pótdíjat szedtek be. Az ellenőrzött járművek 1,6 százalékának nem volt matricája.

Az ellenőrzés során a megállított jármű rendszámát mobil-hálózaton keresztül ellenőrzik, a központi számítógép egy pillanat alatt jelzi, ha nincs érvényes úthasználati joga – elektronikus matricája – a járműnek. A gyakorlatban ezért az érvényes matricával rendelkezők szinte megállás nélkül haladhatnak tovább. Az ellenőrző csoport egy olyan furgonnal érkezik a helyszínre, amelynek a hátsó része pénztárként funkcionál. A pénztáros bankkártyát is elfogad, és euróban is lehet fizetni.

A pótdíj személyautónál – ha nem volt matricája a járműnek – 30 napon belüli fizetésnél 14 875, míg 30 napon túli fizetésnél 59 500 forint. A legolcsóbb, 10 napos elektronikus matrica ára 2 975 forint ebben a kategóriában.

Forrás: Hirado