A Magyar Állam által történő adósságok átvállalását a február 1-jei közgyűlésen fogadták el Hódmezővásárhelyen, ahol Lázár János elmondta: a belügyminisztérium február 8-ig tesz előterjesztést arra, hogy az ötezer fő fölötti települések milyen konszolidációban részesüljenek.

Ebben a listában természetesen szerepel Hódmezővásárhely is – jelentette ki az államtitkár, aki elmondta, hogy az ötezer fő alatti településeken – mint például Mártély – száz százalékosan megtörtént az adósság kiváltása, ami százmilliárd forintjába került a magyar adófizetőknek.

Hódmezővásárhelynek az eddig megítélt hatvan százalékos konszolidáció 13,8 milliárd forintot jelent, de ez február 28-ig tovább nőhet. – Hetven százalék a plafon, ami Vásárhelynek további 2,5 milliárd forintnyi átvállalást jelentene – mondta Lázár. Összesen tehát 16,3 milliárdot vállalhat át az állam.

A kormánynak van lehetősége, hogy településekre lebontva mérlegelje a helyzetet. Negyven százalék alá nem mehetnek, mínusz tartományba nem kíván az állam menni – részletezte az államtitkár, akitől megtudtuk, hogy a döntés február 28-ig születik meg, majd a kompenzációt júniusig szeretnék lezárni.

Antal Sándor