Kedves Hallgató!

Egy pár éve észlelem azt, hogy öregszem. Habár csak 49 éves vagyok, már néhány éve kisebb jelek utalnak arra, hogy nem élek örökké itt a Földön. Negyven évesen tűnt fel először, hogy elfáradok, ha sokat sétálok. Ez régen nem így volt, akár napokig is tudtam volna túrázni kimerültség nélkül. Később, 45 évesen, egy másik, még riasztóbb jelenség bukkant fel: a betűk kisebbé váltak. Először fel voltam háborodva, hogy miért ilyen kis betűvel nyomtatnak mindent, de utána láttam, hogy a gyermekeim simán elolvasták ezeket a betűket.

Nem rég költöztünk, és sokat kellett cipelni nehéz dobozokat heteken át. Elkezdtek fájni a térdeim, ami elég idegesítő, főleg, mert most kétszintes házban lakunk, így sokat járok lépcsőn fel és le; például este, mikor ágyba fektetem a gyerekeket. Egyszóval nem jó öregedni.

Eszembe jutott egy kis könyvecske Cseri Kálmán, Basaréti Református lelkésztől, amiben azt a kérdést teszi fel, hogy telik – e vagy múlik az élet? Ugye, kedves Hallgató, nagy különbség az öregkor, ha úgy fogjuk fel, hogy telik, tehát egyre jobban tele lesz, mint egy pohár jó bor, vagy mint egy hajó, amit telepakolnak értékes kincsekkel. A Biblia szerint mind a kettő van. Ha valaki Isten családjához tartozik, annak telik az élet; egyre bölcsebb, egyre tisztább lesz és a végén, az örök dicsőségbe mehet, és élvezheti a tökéletes és szeretetteljes kapcsolatot Istennel.

Voltam Somogy megyében, egy szeretetotthonban, ahol régen dolgoztam, és ott is találkoztam kétféle idős emberrel. A többségük olyan volt, akiknek az életük múlik, és nagyon elkeseredettnek tűntek, de volt ott egy néni, sajnos csak egy, akinek az élete telt. Istenről beszélt, elmondta, hogy csak hálát tud adni a sok jóért, amit kapott Tőle, és már alig várja, hogy a szerető mennyei atyához mehessen. Pedig ugyanabban a környezetben élt, mint a többiek. Neki sem volt könnyű élete, mint a többieknek sem, de tisztában volt azzal, hogy az élete telik, és ez elég volt, hogy csillogó szemmel dicsérje Istenét és fiát, Jézust.

Kedves Hallgató, az Ön élete telik vagy múlik?

 

Lejegyezte: Nagy Ágnes