Az elmúlt két hónapban megtörténtek a talajmechanikai vizsgálatok, valamint a kiviteli tervdokumentumokat is létrehozták. A holtágak vízminősége nagyon labilis, ezért nagyon fontos, hogy minél kevesebb tápanyag kerüljön bele, ugyanis ha túl sok, akkor elszaporodnak a növények és az élőlények, ami miatt oxigénhiány alakulhat ki, és felfordulhat a holtág élete – tájékoztatott dr. Kozák Péter, az ATIVIZIG igazgatója, aki hozzátette, eddig az üdülőterület szerves terhelése is a holtágba folyt, valamint a darvasszéki-csatorna is szennyezte a holtág vizét.

Az üdülőtulajdonosok vállalták, hogy az eddig ingyenes megoldás helyett elszállítatják a szennyvizet, ezáltal az egyik probléma megoldódott. Ezenkívül a darvasszéki-csatornát is leválasztják a holtágtól az Élő-Tiszába, amellyel jelentős előrelépés érhető el – folytatta dr. Kozák Péter. A projekt célja a vízforgalom szabályozása, a szennyező csatornák eltávolítása, valamint a vízminőség biztosítása, hogy minél kisebb költségvetéssel és ne szivattyúzással, hanem gravitációsan frissítsék a holtág vizét. Ezt a holtág északi végénél valósítják majd meg.

Dr. Kozák Péter elmondta, a Kiskunsági Nemzeti Park is aktívan részt vesz a munkálatokban. Mivel Mártély a nemzeti park tájvédelmi körzete, ezért csak az ő jóváhagyásukkal és szakmai közreműködésükkel lehet kezdeni a munkálatokat.

A műsorhoz több hozzászólás is érkezett. Egy hallgató afelől érdeklődött, hogy miért tűnt el a rucaöröm a holtágból. A növény megfogyatkozásával képtelenek voltak horgászni, ugyanis a rucaörömmel együtt a halak is kifogytak a holtág vizéből.

A jelenlegi állapot egy hosszú, aszályos időszaknak a következménye, valamint a holtágban egy frissítésre szoruló, kimerült víztérről beszélhetünk, ezért valószínű, hogy ezzel van összefüggésben a rucaöröm és a halállomány számának változása – hangzott a válasz.

A mártélyi holtág a magyar állam tulajdona, de 2000. januárjában a Dobó Ferenc Horgászegyesület megnyerte a 15 évre szóló kezelői jogot. A közel egymilliárdos beruházás után várható-e pályázat, vagy kié lesz a vízkezelői jog? – vetette fel egy hallgató. Dr. Kozák Péter szerint ameddig érvényes az üzemeltetői szerződés, addig nem történik váltás, hiszen nincs olyan ok, amely a víztérkezelő szempontjából indokolná azt.

A műsorból kiderült, a tervezések határideje május 21., valamint december 13-ig kell dönteni a kivitelezés összegéről és ekkor kezdődhetnek a közbeszerzési eljárások. 2014. januárjától pedig már nagyobb forgalmat és gépeket láthatunk a mártélyi holtágnál, ami azonban csak minimálisan zavarja majd a holtág életét, ugyanis az a cél, hogy a strandot és az üdülőket használókat nagymértékben ne érintse a rehabilitáció. A projekttel pedig 2015 áprilisáig kell végezni.

Megyeri József