Csapataink pénteken reggel utaztak el a “cívisvárosba”, és három felejthetetlen napot töltöttek ott. U12-es (2000) csapatunk címvédőként érkezett, hiszen 2012.-ben többek között a Ferencvárosi Torna Clubot is legyőzve Egyesületünk eddigi legnagyobb sikerét elérve aranyérmet szerzett az V. Főnix Kupán. Idén visszafogott elvárásokkal, reális célokkal utaztak a lányok Debrecenbe. A csapatból 2012. őszén távozott két korábbi meghatározó játékos, így az elmúlt időszak főként a csapatépítésről szólt. Csoportunkba került a tavalyi Országos Döntő 2. helyezett (Tamási KC) és 5. helyezett (ENUSE Tápiószele) csapata, így nem számítottunk könnyű hétvégére. Csapatunk végül 4 győzelem mellett egy vereséggel az előkelő negyedik helyen végzett.

U10-es (2002) csapatunk bombaerős csoportba került, a házigazda Debreceni SC-SI mellett hozzánk került a Haladás SI Szombathely, az Éles Kézilabda Iskola SE és a későbbi ezüstérmes Postás SE is. Szerencsére a lányok az utóbbi időben mutatott javuló formában, és töretlen küzdőszellemben játszottak, így csupán a rosszabb gólkülönbségen múlt, hogy nem éremért léptek pályára vasárnap. Gál Adrienn és Kis Márk edzőpáros munkája egyre markánsabban mutatkozott meg, bízunk benne, hogy legközelebb a jó játék és a mitaértékű küzdőszellem jobb eredménnyel párosul.

U9-es (2003) csapatunk Banga Endre edző irányításával az első komoly, országos versenyén vett részt. A lányok most találkoztak először az országos elithez tartozó csapatokkal, így elsősorban rutinszerzési céllal, tapasztalatszerzés miatt vettek részt a versenyen. Ehhez képest lányaink két magabiztos győzelemmel hangoltak pénteken a Kassa és az Orosházi NKC ellen. A szombati napon sikerült megismételni a jó játékot, ez azonban csak a tisztes helytállásra volt elég a Debreceni SC -SI és az Éles Kézilabda SE csapatai ellen. A lányok végül minden várakozást felülmúlva végül a hatodik helyen zártak.

2000
Csoportmérkőzések:

Tamási KC – Hódmezővásárhelyi LKC 16-12
Hódmezővásárhelyi LKC – Hajdú Rendészeti DSE Debrecen 18-11
Angyalföldi SI – Hódmezővásárhelyi LKC 5-12
Helyosztók:
Hódmezővásárhelyi LKC – Kézilabda Szeged SE 14-13
ENUSE Tápiószele – Hódmezővásárhelyi LKC 12-13

Végeredmény:

1. Debreceni SC-SI
2. Ferencvárosi Torna Club
3. Tamási KC
4. Hódmezővásárhelyi LKC
5. Kézilabda Szeged SE
6. ENUSE Tápiószele
7. Nádudvari DSE
8. Angyalföldi SI
9. XVI. ker. Budapest
10. Ikervár DSE ETO
11. Hajdú Rendészeti DSE Debrecen
12. KSI SE Budapest

Csapat: Bánfi Petra (k), Áncsán Fanni (k), Földesi Gerda, Klemm Kata, Viski Lili, Mészáros Sarolta, Kandó Dorottya, Blaskovics Ingrid, Farkas Izabell, Molnár Sára, Kovács Adrienn, Varga-Tóth Rebeka
Beslin Anikó edző: “Idén is, mint eddig mindig, nagyon vártuk már a debreceni Főnix Kupát. A háromnapos versenyre mint tavalyi kupagyőztesek utaztunk el. Csapatunknak a tisztes helytállás volt a célja, jó meccsekkel, színvonalas és lendületes játékkal.

Pénteken délelőtt indultunk, majd érkezés után du.4 órakor  jó ismerősünkkel, a Tamási csapatával mérkőztünk meg. Sajnos a meccsre feltartott kézzel érkeztek a lányok, a támadást és a védekezésünket sem minősíteném, életünk legrosszabb meccsei között tartom számon. Senkit sem szeretnék kiemelni, gól-képtelenek voltunk, és határozatlanok. 4 gólos vereséget szenvedtünk csupán, de ez nem mutatja valósan a különbséget ezen a meccsen. Este átbeszéltük a lányokkal a miérteket, önértékelést tartottunk, aminek nagyon remélem, hogy hosszútávon is lesz eredménye.

Szombaton reggel a Hajdú Rendészeti DSE volt az ellenfelünk, akiket nem ismertünk. Debreceni csapat lévén pár játékosuk ismerős volt, tavaly még a sportiskolások csapatát erősítették. A lányokkal megbeszéltük, hogy a péntekinél jóval lendületesebb, kreatívabb játékot szeretnék látni sok-sok keresztmozgással. Mivel új felállásban játszunk, ezért még néha “dadog” a mozgás, de azért ezen a meccsen már szikráját láttam annak, amit igazán szeretnék megvalósítani. A védekezésünk még mindig nem volt az igazi, ettől a csapattól jóval kevesebb gólt kellett volna kapnunk. Keveselltem az átlövéseket, de a lefutások már alakulóban vannak. Dorcinak meghatározott feladata volt, amit többé kevésbé jól véghezvitt, és Rebeka is szépen helytállt irányító poszton. Ezen a meccsen mindenki szerepelhetett. Javítanunk kell a zavaró védekezésünkön, sokat kell még gyakorolni, hogy összhang legyen.

Szombat délután a 2011/2012. évi Országos Bajnokság győztesével, az Angyalföldi SI-DSE csapatával találkoztunk, akik nem a legerősebb csapatukkal álltak ki, de azért tudjuk, hogy náluk technikailag mindenki jól képzett,tehát nem lehet őket alábecsülni. A találkozó számunkra nagyon rosszul kezdődött: már megint a góllövéssel akadtak problémáink, ami pár perc után görcsös akarássá fajult el. Nagyon nehezen nyugodtak meg a lányok, csak utána kezdték el játszani azt, amit tudnak. A védekezéssel nem volt probléma, második félidőre kijött a tudásbeli különbség, nyertünk, így csoport-másodikok lettünk. Kiereszthettek a lányok, Márk és Beni csapatának drukkoltunk egy nagyot, majd este szabad-foglalkozás,lazulás…
Vasárnap helyosztók: KSZSE,Tápiószele….mindkét csapatot nagyon jól ismerjük. Elsőként a szegedi csapattal ütköztünk, a lányok nagyon elszántan készültek erre a meccsre, ami már az első pillanatban érződött rajtuk. Gyorsan 2-3 gólos előnyre tettünk szert, keményen védekeztünk, ám a félidő vége előtt kicsit elfáradtak a lányok a nyomásban, így a játékrész vége egál lett. Forduló után védekezést váltottunk. Fej fej mellett haladtunk, nagyon nagy küzdelem zajlott a pályán, de a vége a miénk volt, a lányok okosan,t ürelmesen játszottak, egy góllal nyertünk. Végre azt láttam, amit gyakorolni szoktunk: sok mozgást, lendületet, szervezett játékot, és csapatot mind védekezésben, mind támadásban. Joggal örültek a csajok ennek a győzelemnek, mert ők is érezhették a különbséget az előző napokhoz képest.

Hátra volt még a Tápiószele, akik a Kszse-vel döntetlent játszottak. Mi az utolsó két találkozónkon kikaptunk tőlük, így nagyon fűtötte a lányokat a győzni akarás.
Jól kezdtük a meccset, vezettünk3 góllal, Fanni büntetőt is védett, de aztán jött pár eladott labdából kapott gól, és a félidő végére 9-6 lett nem a mi javunkra. A második félidőben aztán olyat láttam, amit már nagyon rég nem. A lányok nagyon kemények lettek támadásban és védekezésben is, szépen felőrölték a Tápiót, és visszavettük a vezetést. A heteseket a legfontosabb pillanatokban belőttük,és mertünk támadni, bevállalni a pofonokat. Nagyon szép győzelmet arattunk, bízom benne, hogy az utolsó két meccsünkből sokáig merítenek a lányok. Nagyon tetszett az összefogásuk, ahogyan biztatták egymást, önfeláldozóan segítették egymás védekezését. És szem nem maradt szárazon az örömüket látva, hiszen nem is a 4.helynek örültek annyira, hanem annak, hogy érezték, hogy ez most más játék volt: ez volt a kézilabda!
Védekezésben külön kiemelném Ingrid, Gerda, Rebeka,és Dorci szerepét, akik rendkívül sokat dolgoztak, Fanni fontos lövéseket védett, támadásban Adri egyre eredményesebb (a Kszse ellen 5 gólt lőtt). Egy a lényeg: dolgozunk tovább, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy fejlődjünk.”

2002
Csoportmérkőzések:

Hódmezővásárhelyi LKC – Debreceni SC-SI 14-28
Balmazújváros Kalmár DSE – Hódmezővásárhelyi LKC 4-18
Éles Kézilabda Iskola SE – Hódmezővásárhelyi LKC 0-10 (j.n.)
Haladás SI Szombathely – Hódmezővásárhelyi LKC 9-15
Hódmezővásárhelyi LKC – Postás SE 6-12
Helyosztó:
Hódmezővásárhelyi LKC – Haladás Student Comfort Szombathely 10-18

Végeredmény:
1. Ikervár DSE ETO
2. Postás SE
3. FTC
4. Debreceni SC-SI I.
5. Éles Kézilabda Iskola SE
6. Balmazújvárosi LKSE
7. Haladás Student Comfort Szombathely
8. Hódmezővásárhelyi LKC
9. Haladás SI Szombathely
10. Debreceni SC-SI II.
11. Balmazújváros Kalmár DSE

Csapat: Besnyi Viktória (k), Kalmár Dóra (k), Szöllősi Zsófia, Nagy Brigitta, Kardos Martina, Mérai Maja, Molnár Kata, Besenyi Napsugár, Kiss Noémi, Kálló Barbara, Tarján Petra, Ménesi Flóra, Balogh Dóra, Horváth Zsófia
Gaál Adrienn edző: “ A Főnix Kupán részt venni mindig nagy élmény, ez most sem volt másképp. Nagy ambíciókkal indultunk, de a szerencse nem állt mellénk. A csoportmérkőzéseken mutatott játék nagyon bíztató volt, védekezésben harcosak és önfeláldozóak voltunk, míg támadásban bátrak, kezdeményezőek. A Debreceni SI-SC ellen sajnos még “bent maradtunk a buszban” így kikaptunk. A vereség által észhez tértünk és végigsöpörtünk a Balmazújvároson.

Szombaton 3 mérkőzésünk volt: Éki Szeged, Szombathely, Postás (Bp.).
1. Nem jöttek el a mérkőzésre, volt egy kis félreértésük a rendezőkkel így 10-0-ra nyertünk. Szerencsére nem maradtunk meccs nélkül, a pályát kihasználva a Pick Szeged fiú csapatával melegítettünk be a további két találkozóra.
2. Azt hiszem Kis Márk kollégám is egyetért velem, hogy a torna fénypontja volt ez a mérkőzés. A lányok megmutatták mire képesek. Támadásban és védekezésben is óriási volt az összhang, minden sikerült a Szombathelyi sportiskolások ellen.  Igazi CSAPATMUNKA volt!
3. Nagy reményekkel indultunk az utolsó rangadóra, tudtuk, hogy egy átlövőjük nagyon ügyes és ő húzza maga után a csapatot. Kifogtuk emberfogással, de sajnos akkora volt a fizikális különbség, hogy nem tudtuk eredményesen megtartani. Támadásban átlövésekkel és betörésekkel próbálkoztunk, viszont a bírók nem igazán akarták, hogy partiban maradjunk a budapesti csapattal, folyamatosan lépéshibát és faut nélküli lövéseket ítéltek. Sajnos az eredmény utáni futás felőrölt minden energiánkat és kikaptunk.
Miután az összes csapat túl volt a csoportmeccseken kiderült, hogy 3 csapatnak is 6 pontja van: ÉKI, Debrecen, HLKC. A gólarány nem nekünk kedvezett, így a bronzérem helyett csak a 7. helyért játszhattunk vasárnap. A lányok elég sokat tudtak pihenni az utolsó mérkőzésre, de az előző két napi teljesítményük miatt fáradtak voltak és lehangoltak mert lefekvés előtt még azt hitték éremért játszhatunk. Ez rányomta a bélyegét a mérkőzésre és kikaptunk, ezzel 8-ok lettünk.
Örülök, hogy részt vehettünk a tornán és értékes mérkőzéseket tudtunk játszani. Nagyon fontos, hogy mindenkinek tudtunk játéklehetőséget biztosítani. Azt hiszem még világosabbá vált, hogy miben vagyunk lemaradva és ezt szorgalmaznunk kell az edzéseken.
A helyezéssel igazából nem foglalkozom mert ha a lányok legközelebb betartják amit már sokszor elmondtam nekik (úgy becsülöd legjobban az ellenfelet, ha minél több gólt lősz neki) akkor a 3. helyért játszottunk volna vasárnap.
A legfontosabb akkor is az, hogy a szombathelyi mérkőzésből kell kiindulnunk és a lányoknak arra törekedni edzésen és mérkőzésen, hogy legalább olyan hőfokon és tudással kézilabdázzanak mint akkor!”

Kis Márk edző: “A csapat már nagyon várta, hogy ismét elutazzunk Debrecenbe a Főnix Kupára! A múlt évhez hasonlóan színvonalas és erős tornának néztünk elébe. A hosszú utazás megviselte a lányokat és az ehhez hasonló tornákon mindig kicsit döcögősen indul be a szekér. Ez most sem volt másképp sajnos az első mérkőzésünket elveszítettük, de ezek után 3 győzelem következett ami nagyon nagy lendületet adott a lányoknak és összekovácsolta őket morálisan is! Volt győzelem is amit sírás követett, ahol igazán látszott hogy a lányok megmutatták mennyire tudnak hinni egymásban és küzdeni egymásért! Sajnos ez után a győzelem után két vereség következett amit a lányok elég nehezen kezeltek.
A csapat hajtott és küzdött, a védekezésünk kezd egyre jobban összecsiszolódni és a támadásaink is egyre látványosabbak és egyre gólerősebbek vagyunk. A szervezés megfelelő volt, ahogy a szállás is és az étkezést sem lehet kifogásolni.
A csapatból nem szeretnék senkit sem kiemelni, sőt ellenkezőleg az egész csapatot szeretném megdicsérni és gratulálni nekik, egy kis szerencsével előrébb is végezhettünk volna a tornán. Jövőre szeretnénk előrébb végezni, a csapat jó úton halad efelé a célkitűzés felé!”

2003
Csoportmérkőzések:

FHT Kosice – Hódmezővásárhelyi LKC 6-18
Hódmezővásárhelyi LKC – Orosházi NKC 13-9
Debreceni SC-SI I. – Hódmezővásárhelyi LKC 17-8
Hódmezővásárhelyi LKC – Éles Kézilabda Iskola SE 12-14
Helyosztó:
Ferencvárosi Torna Club – Hódmezővásárhelyi LKC 14-7

Végeredmény:
1. Haladás Student Comfort Szombathely
2. Debreceni SC-SI I.
3. Kézilabda Szeged SE
4. Éles Kézilabda Iskola SE
5. FTC
6. Hódmezővásárhelyi LKC
7. Hajdúnánás Sportclub
8. Orosházi NKC
9. FHT Kosice
10. Debreceni SC-SI
11. Szentesi SI

Csapat: Kovács Gréta (k), Mohácsi Szintia (k), Mácsai zsófia, Ollé Luca, Ocsovszky Nikolett, Ménesi Enikő, Prikler Borbála, Jakab Anna, Marhás Euzébia, Rácz Vivien, Farkas Réka
Banga Endre edző: “Csoportunkban öt csapat küzdött a helyezésekért. Az első napon két mérkőzést játszottunk nem sokkal érkezésünk után. Mindkét csapat ellen (FHT Kosice és Orosháza) sikerült győzni, különösen a második mérkőzésén aratott győzelem értékes, hiszen két közel azonos képességű csapat küzdött meg.
A második napon szintén két mérkőzést játszottunk. A későbbi ezüstérmes debreceni sportiskolásoknak nagyon megnehezítettük a dolgát, hiszen az első félidőben csak egy góllal vezettek ellenünk, annak ellenére, hogy az általuk játszott egész pályás emberfogásos védekezést még keveset gyakoroltuk. Aránylag gyorsan alkalmazkodtak játékosaim ehhez a játékrendszerhez, ezért lett szoros az eredmény. A második félidőben már – valószínűleg a fáradtság miatt – nagyobb előnyt szerzett a hazai csapat, s végül biztosan nyerte meg a mérkőzést.
Második mérkőzésünket az Éles Kézilabda Iskola SE ellen játszottuk, és nagyon szoros mérkőzésén két góllal kaptunk ki. Nagyon fegyelmezetten és jól játszottunk. A második félidőben 4 1-es védekezési rendszerünkkel igen szorossá vált az eredmény, de győzni sajnos nem tudtunk, így az ötcsapatos csoport harmadik helyen zártunk.
A verseny harmadik napján az ötödik helyért lejátszott meccsen a Ferencvárosi Torna Club volt az ellenfelünk. Sajnos itt már minden tekintetben “szétesett” a csapat. Rossz felfogásban, fáradtan játszottunk, és annak ellenére, hogy a második félidőben az ellenfél m,ár cseresorát játszatta, biztos győzelmet szereztek a fővárosiak.
Összességében a hatodik helyezéssel és az első négy mérkőzésén mutatott játékkal elégedett vagyok. Sajnos kevés azonos képességű játékos áll rendelkezésemre, így a cserélési lehetőségeim behatároltak voltak. Ha a jövőben többet és jobb feltételek mellett tudunk edzeni az eredményeink is javulni fognak. A csapatnak nagy élmény volt a kuparészvétel, és úgy gondolom, hogy szakmai szempontól mindenképp hasznos volt. A tanulságokat levonva úgy érzem további tudunk építkezni, és ez a jövőben az eredményességben is meg fog mutatkozni.”

Forrás: hlkc.hu