Dr. Csúcs Áron, Zsombó jegyzője a rendelet további részleteit kiemelve rámutatott: a chippel megjelölt eb tartójának megváltozása esetén az új tartó az adatváltozást 8 napon belül köteles a magán állatorvossal az adatbázisban regisztráltatni. A jogszabály szerint szintén 8 napon belül kell a magán állatorvosnál bejelenteni, ha az eb tulajdonosának személyében változás következett be, továbbá ha az eb tartási helye megváltozott, vagy az állat elpusztult.

A jogszabálynak még egy fontos rendelkezése, hogy 2013. január 1-től négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel (chippel) megjelölve tartható, amelynek a betartását a jegyző és a járási állategészségügyi hivatal ellenőrzi.

A négy hónaposnál idősebb transzponderrel (chippel) nem jelölt ebről a jegyző és a magán állatorvos köteles jelentést tenni a járási állategészségügyi hivatal felé. Ezek alapján hívta fel az eb tulajdonosok figyelmét, hogy akiknek 4 hónaposnál idősebb állatai vannak, és még nem látták el chippel a kedvenceiket, azok haladéktalanul tegyék meg.

Forrás: Zsombói Hírmondó