A tárcavezető szerint e lépés következtében 6-8 ezer hektár föld hasznosítása kerülhet a környező családi vállalkozásokhoz elsősorban legeltetésre, illetve takarmánytermesztésre.
2010 óta 5830 hektár föld hasznosítására kötöttek már szerződést, jelenleg 1850 hektár pályázati kiírás alatt van, további 6820 hektár pedig az állami földalaptól kerül át a HNP-hez, erre ugyancsak pályázhatnak majd a helyi gazdálkodók – ismertette a részleteket Fazekas Sándor.
A vidékfejlesztési miniszter a nemzeti parkokat népszerűsítő sorozat utolsó állomásaként érkezett az idén alapításának 40. évfordulóját ünneplő Hortobágyi Nemzeti Parkba. Mint fogalmazott: a legrégebbi, leghíresebb és legnagyobb területű hazai nemzeti park 40. születésnapjára ajándékként hozta a hírt a génmegőrző kezelési jogának átruházásáról, ami tovább javítja az összhangot a gazdálkodás és a természetvédelem között.
Fazekas Sándor a génmegőrző zökkenőmentes átvételét jelölte meg a mostani legfontosabb feladatnak, s utalt a környező települési önkormányzatok és a nemzeti park együttműködésének jelentőségére is.
Ezzel összefüggésben Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója megjegyezte: a nemzeti park területén jelenleg több mint 600 szerződésük van gazdálkodókkal.
Az utóbbi évek beruházásairól szólva hozzátette: 30 pályázatuk van folyamatban, többnyire lezárás előtt, ami összesen 6,7 milliárd forint fejlesztést tesz lehetővé a természetvédelmet három megyében – Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg – végző, 130 dolgozót foglalkoztató Hortobágyi Nemzeti Parkban.
Szilágyi Gábor emlékezetett rá, hogy a HNP – hazánk első nemzeti parkjaként – 1973. január elsején kezdte meg hivatalosan a működését. A több mint 80 ezer hektárnyi területével hazánk legnagyobb kiterjedésű védett térsége.
A HNP 1999 óta a Világörökség része, 2011-ben pedig a területén jelölték ki hazánk második, Európa harmadik csillagos égbolt parkját – tette hozzá.
Szilágyi Gábor bejelentette: a HNP 40 éves évfordulóját áprilisban a Föld Napja programsorozat keretében tartják, majd júniusban a Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvényével folytatják.
Októberben Debrecenben az európai védett területeket kezelő szervezeteket tömörítő Europarc éves konferenciáját és közgyűlését rendezik meg – ismertette a HNP igazgatója.

 

Forrás: MTI