A ’90-es években több más település mellett Drávaszabolcs is abból élt, hogy a horvátok átjártak vásárolni, később azonban ez a gyakorlat szinte teljesen megszűnt. Emiatt kevesen feltételezik, hogy anyagi okok miatt napjainkban is gyakoriak a határon túli vásárlók.


Főleg kávét, üdítőt, ásványvizet és sajtot keresnek, ezek ugyanis jóval olcsóbbak a magyar hipermarketekben, mint a határ túloldalán. Győr-Moson-Sopron megyében már szlovák nyelvtanfolyamokat tartanak a vendéglátásban és a szolgáltatásban dolgozóknak.

Hajdú-Bihar megye szinte minden településén azt tapasztalják, hogy erősödik a román bevásárló turizmus, Debrecen tavalyi bevételein is érezhető a változás – állítja az alpolgármester. Papp László a Kossuth Rádiónak elmondta: nőtt a város helyi adóbevétele, ebben pedig kétség kívül benne van az a forgalom, amit a határon túlról érkezők generálnak.

Debrecen jelentősebb éttermeiben már románul is olvashatóak a választható fogások, és Hajdúszoboszlón is felkészültek a román vendégek fogadására.

Forrás: Hirado