Hamza Dezső Ákos 110 éve, 1903-ban született Vásárhelyen, az ő kiállítását láthatja a közönség március 24-ig – nyilatkozott hírportálunknak dr. Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója. Hozzátette, a múzeum felújítása óta ez a második olyan jelentősebb kiállítás, amelyet nem az intézmény saját gyűjteményéből hoztak létre, ugyanis a művek a Hamza Gyűjtemény és Jász Galériából érkeztek. Több mint ötven festményt tekinthet meg a nagyközönség, ezen kívül Hamza saját kézírásával készített dokumentum felnagyított képe és öt-hat Brazíliában készült fából faragott kisplasztika is látható.

A vasárnap délben kezdődő megnyitón dr. Szabó Tamás, Jászberény polgármestere úgy fogalmazott: Hamza D. Ákos Jászberényhez és Hódmezővásárhelyhez kötődik, ugyanis nagyszülei miatt szinte egész gyerekkorát a jászságban töltötte. Később, külföldi tartózkodása alatt sem felejtette el ezt a két alföldi várost, 1989-ben, 86 évesen végleg hazatért, és Jászberényben meg is találta végső nyugalmát. Munkássága a jászság legnevesebb festőművészeinek sorába állította, műveit a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria őrzi.

Brazília nagyköveteként büszkeséggel tölt el, hogy Hamza 36 évet élt hazánkban, amely során intenzív tevékenységet folytatott, különösen a festőművészetben, de kimagasló munkásságával hozzájárult a brazil filmművészet fejlődéséhez is, például ő rendezte a Ki ölte meg Annabellát? című filmet – tudtuk meg a megnyitón Eduardo Moreira Limától.

Ezután Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere beszéde következett. Elmondta, nagyon fontos, hogy a művész szülővárosa méltóképpen emlékezzen Hamza D. Ákosra, és ne hagyja, hogy elfeledjék a város híres szülötteit. A kiállítás célja, hogy a vásárhelyiek is megismerjék azt a reneszánsz embert, aki a művészet majdnem minden ágában jelentőset alkotott – tette hozzá a polgármester.

Végezetül Gurzó K. Enikő, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria munkatársa tartotta meg a szakmai megnyitót, amelyben a művész életútját ismertette, és kiderült, Hamza elsősorban nem a hazai, hanem a külföldi munkássága miatt híres. Ezen kívül elmondta, a festő képei egyensúlyt, harmóniát, rendet és részletességet sugallnak.

A rendezvény jó hangulatáról Paku Beáta, és Bencsik-Kovács Zoltán gondoskodott, akik Karády-dalokkal és brazil ritmusokkal színesítették a programot.

Megyeri József