A nagykőrösiek nem túl jó előjelekkel várták az összecsapást, hiszen hét közben súlyos, 85-51 arányú vereséget szenvedtek a sereghajtó Mezőberény otthonában, így számukra a bent maradás szempontjából rendkívül fontossá vált a vásárhelyiek elleni találkozó. A Kosársuli csapatába hosszabb szünet után visszatért Kukla Zsolt, de vele együtt is csak 11 játékos állt Elek András edző rendelkezésére. Tóth Viktor duplájával a hazaiak szereztek vezetést, de Marinkovic és Czibere révén gyorsan fordított a Kosársuli (3. perc: 2-4). Hazai oldalin Tóth V. továbbra is remekül dobott, de a vásárhelyieknél Czibere mellé Nyilas is beszállt a pontszerzésbe (5. perc: 8-11). A folytatásban Vejinovic is elkapta a fonalat és hatpontosra (9. perc: 12-18) nőtt a Vásárhely előnye, amelyből négyet a negyed végére is sikerült megtartani.


A második negyed Nyilas kosarával kezdődött, de Kovács Sándor tripláját követően Tóth Viktor zsinórban hat pontot szórt és máris a Sólymoknál volt az előny (12. perc. 26-23). Czibere triplájára Jurászik válaszolt, majd ismét jött Tóth Viktor (14. perc: 32-26). Nyilas törte meg a vásárhelyi gólcsendet, majd egy triplával egy pontra hozta fel a vendégeket (15. perc. 32-31). A mérkőzés ezen szakaszában “Nyíl” szinte egyedül tartotta életben a vásárhelyi reményeket, ugyanakkor feltűnő volt, hogy Vas Péternek mennyire nem megy ezen a napon. Jurászik és Csempesz kosarai után Nyilas-parádé következett, így 44-44-es döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok.
A harmadik negyed ismét Tóth Viktor kosarával kezdődött, de Vejinovic triplával fordított. Nehezen bírtak azonban a vásárhelyiek Tóth Viktorral, sőt Lakosa és Mácsai kosaraival négy ponttal elhúzott a Nagykőrös (25. perc: 55-51).

A folytatásban a vendégek két legjobbja, Czibere és Nyilas felvette a kesztyűt (55-56), majd Mácsai egyenlítését követően közel három percig nem született kosár. A negyed végén is csak ritkán került kosárba a labda, így maradt az elképesztően szoros csata (30. perc: 64-63). Mindenki úgy gondolta, hogy a záró negyedre marad a döntés. Mócsai, Dudás Tamás és Vejinovic pontjai után ismét döntetlenre álltak a csapatok (32. perc: 67-67). Négy perccel a vége előtt végre Vas Péter triplájával jelezte, hogy ő is ott kíván lenni a döntést hozók között (36. perc: 70-73). Ekkor azonban hibát-hibára halmoztak a vásárhelyiek, amelyből Tóth, Mácsai és Dudás révén 79-75-re elhúzott a Sólymok KC. Vas duplája következett, majd Szilágyi büntetőivel egyenlített a Kosársuli (40. perc: 79-79). Az utolsó másodpercekben Czibere dupláját Mácsai két büntetőjével egyenlítették ki a hazaiak, így 81-81-es döntetlennel zárult a rendes játékidő.

Jöhetett a hosszabbítás, amely ismét Tóth Viktor duplájával indult, de a mezőny legjobbjának bizonyuló, a 45 perc játékidőből 42-őt (!) a pályán töltött Nyilas büntetőkből egalizált, majd egy közelijével már ismét a vásárhelyiek vezettek (83-85). A hazaiak még egyszer megpróbálták a maguk javára fordítani a találkozót, Lakosa triplájával ismét visszavették a vezetést (86-85), de Vejinovic két sikeres közelijével az utolsó előtti percben 86-89 állt az eredményjelzőn. Időt kértek a hazaiak, majd előbb Király, később pedig Lakosa próbálkozott kintről sikertelenül. A vásárhelyieknél viszont a kitűnően teljesítő, 43 percet játszott Czibere Zoltán keze nem remegett meg, triplájával 87-92-re alakult az állás. Az utolsó másfél perc az “örökifjú” Utasi Gábor gáláját hozta, aki pillanatok alatt hat pontot szórt és ezzel szinte fölényessé tette a Kosársuli szezonbeli első idegenbeli győzelmét.

A vásárhelyi gárda ezzel a győzelemmel elkerült a kiesés által veszélyeztetett csapatok közül, sajnos azonban az első négy közé kerülésre sincs már esélye. A hírek szerint Nyilas István a Szedeák ifjúsági gárdájánál betöltött edzői elfoglaltsága miatt már csak a következő hazai találkozón, a február 7.-én (csütörtökön) 18.30-kor kezdődő Baja elleni hazai találkozón áll a Kosársuli rendelkezésére, játéka nagyon fog hiányozni a vásárhelyieknek a folytatásban.

Férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport 13. forduló:

Nagykőrösi Sólymok KE – EnterHód Vásárhelyi Kosársuli 89-99 (17-21, 27-23, 20-19, 17-18, 8-18)
Nagykőrös: Lakosa Á. 5/3, Tóth V. 28, Kovács S. 9/9, Mácsai 16, Angyal 2 . Csere:Dudás T. 11/9, Jurászik 14/9, Király 1, Csempesz 3, Rácz G. Edző: Lakosa Zsolt.
Vásárhely: Vejinovic 17/6, Vas P. 7/3, Czibere 25/15, Nyilas 30/9, Marinkovic 3. Csere:Mócsai 7, Szilágyi 2, Kukla 2, Schéda, Czuprák Á., Utasi 6. Edző: Elek András.

Elek András: “Az akarat és a szív diadala volt ez a győzelem, amelyen a rengeteg elkövetett hibánkat rengeteg bravúrral sikerült kompenzálnunk.”

A 13. fordulóból még egy találkozót rendeztek, ezen a Tiszaújvárosi Tisza TV-Phoenix KK 58-81 arányú vereséget szenvedett hazai pályán az Óbudai Kaszások csapatától.

 

Forrás: Szegedma