A tanácskozáson, amelyen felszólat Goll Imre, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének képviselője is, elhangzott: habár a lakástüzek száma csökkenő tendenciát mutat, egy-egy ilyen tűzeset amellett, hogy életeket veszélyeztet, egy-egy család vagyonának jelentős részét pusztíthatja el.


Tárolható-e segédmotor-kerékpár a társasházak tárolóiban – tette fel a kérdést az egyik közös képviselő, amely kapcsán elhangzott: a tárolókban gépjárművet nem szabad tárolni, mivel a segédmotor nem az, az ott tartható, ellentétben a nagymotorral.

Kell-e tűzoltó készüléket elhelyezni a társasházakban – tudakolták a jelenlévők, a kérdésre Molnár Péter őrnagy válaszában elmondta: ha csak lakások céljára szolgáló helyiségek vannak, akkor nem kötelező, azonban ha üzlet, vagy iroda is található ott, akkor már igen.


A résztvevők arról is kérdezték a Katasztrófavédelem szakembereit, hogy szabad-e a lépcsőházakat elektromos zárral lezárni, amelyre elmondták: ha az ajtó belülről nem kilinccsel, hanem elektromos nyomógombbal nyitható, akkor a nyomógombot jól láthatóan kell elhelyezni, és a készüléknek áramszünet esetén belülről nyithatónak kell hagynia az ajtót.


Felmerültek még a lépcsőházakban használt rácsok elhelyezésének szabálya, amely kapcsán a szegedi kirendeltség hatósági referense kifejtette: csak akkor szabad rácsot elhelyezni, ha az a menekülési útvonalat nem szűkíti le, továbbá a lezárt terület mögött nem található száraz felszálló vezeték, hő-füst elvezető, menekülésre szolgáló ablak, vagy a közművek elzáró szerelvénye.

 

Forrás:

Arany-Tóth Attila
szóvivő