A nagy sikert aratott pingvinbemutató után tavasszal új cukisággal nyit a Szegedi Vadaspark: egy hím és három nőstény borjúfóka mutatkozik be március végén a nagyközönségnek. Az állatok Németországból és Svájcból érkeznek az állatkertbe, hogy egy több mint 160 négyzetméteres, 2 méter mély medencében kápráztassák el a Tisza-parti közönséget. Kifutójukat egész télen építették, hogy a fő szezonra érkező vendégeket megkíméljék a munkálatok okozta kellemetlenségektől, a hivatalos átadást március 23-ára tervezik.

“A tenger egy hatalmas, rendkívül izgalmas ökológiai tér, az élővilágát és környezetvédelmi problémáit szeretnénk bemutatni a látogatóknak” – nyilatkozta portálunknak Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark vezetője. A hivatalos átadást március 23-ára tervezik, számos színes programmal bővítve a vadaspark kínálatát: a látogatók egy tíz méteres üvegfalon keresztül az állatokat természetes környezetükben, a víz alatt is megcsodálhatják majd, ahol jóval ügyesebben mozognak, mint a szárazföldön. Emellett egy különleges fóka show is várja majd a kilátogatókat, ahol az állatok játékos feladatokkal szórakoztatják majd közönségüket.

A borjúfóka a valódi fókák közé tartozó, viszonylag kis méretű fókafaj, amely Európa északi tengereiben is honos. Életmódja kissé eltér a másik állatkertekben látható fajétól, az oroszlánfókától, például jóval több időt tölt a vízben és a szárazföldön kevésbé ügyesen mozog. Bár jelenleg nem számít veszélyeztetett fajnak, a globális felmelegedés okozta éghajlatváltozás, a tengerek szennyezése és a túlhalászat a borjúfókák állományára is kedvezőtlenül hat.

 

Forrás: Szegedma