Lakossági fórumot tartott január 24-én Hódmezővásárhelyen a Visszhang utcai Olvasókörben Lázár János, miniszterséget vezető államtitkár, országgyűlési képviselő és Almási István polgármester.

A 18 óra 30 perckor kezdődő fórumon Makó András a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal vezetője számolt be a január elsejei változásokról. Molnárné Kecskeméti Rita, települési képviselő is köszöntötte az újvárosiakat majd beszámolt a hulladékszállítás változásairól.

Sikeresek voltak az ASA Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft-vel folytatott tárgyalások, miszerint továbbra is ingyenes lesz a zöldhulladék szállítás. A képviselő asszony hozzátette: a zöldhulladékot olyan zsákba kell tenni, melyben látszik, hogy nincs benne kommunális szemét. Mindezek mellett arra kérte a lakosokat, hogy a gallyakat úgy kössék össze, hogy az könnyen mozdítható legyen.

A képviselő kitért a vízosztásra is. Az ivóvíz minősége semmivel sem rosszabb, mint az elmúlt években, de az uniós jogszabályoknak kell megfelelni, de a vizünk arzén tartalma magas ezeknek az elvárásoknak – számolt be a képviselő.

Továbbá a Nádor utcai óvoda felújítására nyert 120 millió forintot a város, de nem újításokra költik a pénzt, hanem az Önkormányzat saját erejéből tesz még hozzá és egy új kétszintes intézményt építenek. A munkálatok 2014 őszére fejeződnek be.

Kis Bálintné a buszközlekedésről érdeklődött, hiszen nem tudja, hogy melyik járaton kell neki fizetnie és melyiken nem, ami bosszantó számára. Dr. Kovács Pál elmondta, hogy folyamatos tárgyalások folynak a Tisza Volán Zrt-vel, azzal kapcsolatosan, hogy a helyközi járatokon ne kelljen fizetniük a nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezőknek, de ez csak is a Tisza Volán járataira érvényes. Mindezek mellett a jövő hét folyamán minden háztartásba eljuttatják az új menetrendet.

Továbbá a hölgy azt sérelmezte, hogy az ünnepek alatt a város központjában egy illemhely sem volt nyitva, sőt a közelben lévő vendéglátó egységeket is zárva találta.

Sajtos Zoltánné elmondta, hogy a malom előtt az út nagyon veszélyes, főleg ebben az időben. Mindezek mellett a hölgy szerint a Majolika gyár előtti kerékpárútra is ráférne már egy felújítás. Továbbá arra kérte a város vezetőit, hogy az újvárosi játszótérre helyezzenek ki olyan játékokat, melyeken az egészen kis gyerekek is tudnak játszani. A játszótérrel kapcsolatosan Lázár János elmondta, hogy ezt építették elsőnek, és véleménye szerint is szükség van a rekonstrukcióra.

Lázár János az utak helyzetére is kitért, ugyanis az államtitkár nincs megelégedve a járdákkal és a kerékpárutakkal. Az autó utak már rendben vannak, de természetesen folyamatosan kell kátyúzni – fogalmazott.

Az egyik helyi lakos a közvilágításra tett panaszt, hiszen közel egy éve nem jó az utcájában a világítás. A kutyák chippelése ellen többen is felszólaltak, hiszen nem értenek vele egyet.

Antal Sándor