A megjelenteket dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója köszöntötte, majd átadta a szót Almási István polgármesternek. A világon évente több mint egymillió nőnél diagnosztizálnak mellrákot, és a betegséget négyszázezren nem is élik túl – ezzel az ijesztő adattal kezdte megnyitó beszédét a városvezető, aki a betegség minél korábbi stádiumban való felismerésének fontosságát hangsúlyozta, amiért a közösségi vezetők és az egészségügyi szakemberek is sokat tehetnek.

Almási István beszélt arról, hogy az Egészséges Vásárhely Programmal együttműködve évről évre közösségi rendezvényekkel, a szűrés szervezés átdolgozásával hívják fel a figyelmet a megelőzés fontosságára. A programnak meg is lett az eredménye, 2 év alatt 47 százalákról 69 százalékra emelkedett a szűrésen résztvevők aránya a városban. Most pedig az Európai Unió támogatásával javíthatnak a szűrés feltételein Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon. Az infrastruktúra és a tudás fejlesztése mellett az 1,8 millió eurós program arra is lehetőséget biztosít, hogy a tapasztalatokat más városoknak illetve határon túliaknak is át tudják adni.

A kurzus nemzetközileg elismert vezetői legutóbb két éve tartottak szakmai előadást Vásárhelyen. Dr. Tabár László hírportálunknak elmondta, az orvosoknak és a szűrést végző személyzetnek nagyon nagy szüksége van a rendszeres továbbképzésre, ugyanis ez egy nagyon érzékeny vizsgálati módszer, ráadásul a mögötte álló ipar is nagyon gyorsan fejlődik. A professzor kifejtette, az emlőrák komplex betegség, körülbelül húsz fajtája van, így egyetlen vizsgálati metódus sohasem fogja leképezni mindegyiket egyformán. A mammográfia mellett többek között ultrahang, 3 dimenziós ultrahang és MRI vizsgálat is segíti a felismerést. Ezek együttes, intelligens használatával jutnak el a megfelelő diagnózishoz, amely feltétele a jó kezelésnek.

Kérdésünkre, hogy mire számíthatnak a kurzus résztvevői, dr. Tabár László így fogalmazott: „Megerősítést kapnak saját tudásukról, és egy sor intellektuálisan provokatív ötlettel gazdagodhatnak, amelyeket kipróbálhatnak, és ezáltal sokkal jobb orvosok lehetnek.”

A magyar és román résztvevőkkel zajló képzés hivatalos nyelve az angol.

Kokovai Péter